nieuws

40 Leuvenaars oogsten groenten en fruit bij bioboer

nieuws
Het hele jaar zelf groenten en fruit oogsten op het veld en samen met anderen zorg dragen voor het land waarop geteeld wordt. Dat is het nieuwe project dat bioboer Tom Troonbeeckx (30) de Leuvenaars aanbiedt. Een oogstaandeel van het 'Open Veld' kost 160 euro per jaar en volstaat om een graantje mee te pikken van de opbrengsten die twee percelen vlak bij de Abdij van 't Park opbrengen. Al veertig Leuvenaars sloten zich aan bij het initiatief.
21 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Het hele jaar zelf groenten en fruit oogsten op het veld en samen met anderen zorg dragen voor het land waarop geteeld wordt. Dat is het nieuwe project dat bioboer Tom Troonbeeckx (30) de Leuvenaars aanbiedt. Een oogstaandeel van het 'Open Veld' kost 160 euro per jaar en volstaat om een graantje mee te pikken van de opbrengsten die twee percelen vlak bij de Abdij van 't Park opbrengen.

"Boontjes uit Kenia, uien uit Egypte of appels uit Argentinië: het ligt allemaal in de winkelrekken en is ecologisch en sociaal niet te verantwoorden", zegt bioboer Tom Troonbeeckx. "Met het Open Veld wil ik een alternatief bieden voor een productiemethode die energieverslindend is en die mens en milieu uitbuit. In mijn project pluk je de groenten dagvers van het veld en dat vlak bij je woonst. De opbrengsten worden gedeeld in vertrouwen en overleg. De leden kunnen ook meedenken en beslissen over het teeltplan en eventuele investeringen".

Het Open Veld beschikt over een hectare akkergrond en een boomgaard met 22 kersensoorten. Die worden deels geconsumeerd en deels verkocht. Scharrelkippen en schapen behoren tot de latere toekomstplannen. Al veertig Leuvenaars sloten zich bij Open Veld aan, onder wie Heleen. "Ik leef al heel milieubewust, maar heb in de stad geen tuin om zelf groenten te telen. Dit project geeft mij een zekerheid voor veilig voedsel", zegt ze.

Tom Troonbeeckx volgde een tweejarige opleiding biologische landbouw bij vzw Landwijzer in Berchem. Hij deed ervaring op in de fruitteelt, de akkerbouw en de veehouderij. Hij ontleende zijn ideeën aan de 'Community Supported Agriculture'. In dit systeem van vooruitbetaling is de financiële druk op de boer veel kleiner en de betrokkenheid van de klant veel groter.

Na een jaar wordt het project Open Veld geëvalueerd met de leden, om de toekomst uit te tekenen. "Over vijf jaar moeten we over twee hectare akkerland beschikken, goed voor de productie van 250 oogstaandelen. Ik geloof vast dat dit project in elke grotere stad van Vlaanderen een slaagkans heeft", klinkt Troonbeeckx vol vertrouwen.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek