nieuws

40 instellingen speuren naar maatstaven dierenwelzijn

nieuws
Het Europese project 'Welfare Quality' wil economie en dierenwelzijn verzoenen. Bijna 40 wetenschappelijke instellingen uit 13 landen werken samen aan diervriendelijke adviezen, ook met het oog op een transparantere labeling van eindproducten. De K.U.Leuven behoort tot de deelnemers. Eind vorige week werd het project op een conferentie van het Europees Economisch en Sociaal Comité in Brussel na een jaar geëvalueerd.
21 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Het Europese project 'Welfare Quality' wil economie en dierenwelzijn verzoenen. Bijna 40 wetenschappelijke instellingen uit 13 landen werken samen aan diervriendelijke adviezen, ook met het oog op een transparantere labeling van eindproducten. De K.U.Leuven behoort tot de deelnemers. Eind vorige week werd het project op een conferentie van het Europees Economisch en Sociaal Comité in Brussel na een jaar geëvalueerd.

Het is bekend dat een veehouder een andere invulling geeft aan dierenwelzijn dan een stedeling. De onderlingen verschillen leiden wel eens tot sloganeske en gepolariseerde debatten. Ojbectieve maatstaven en metingen bij het dier kunnen het debat vooruit helpen. "Dat het dier centraat staat, is nieuw", zegt Harry Blokhuis van de Wageningse universiteit. "Tot voor kort had men alleen aandacht voor de omgeving: hoeveel ruimte krijgt bijvoorbeeld een kip? De nadruk lag op de middelen. Nu verlegt men het accent naar de feitelijke welzijnstoestand van het dier".

De wetenschappers die betrokken zijn bij 'Welfare Quality' kwamen uit op zes specifieke welzijnsproblemen: omgaan met stress, schadelijke karaktertrekken, verwondingsgedrag, manken, neonatale sterfte en sociale stress. Naar elk van die problemen loopt onderzoek. Alleen metingen en parameters die relevant, betrouwbaar, herhaalbaar en uitvoerbaar zijn zullen uiteindelijk in een soort welzijnschema weerhouden worden.

"Het was ooit anders, maar in elke opleiding veeartsenij wordt nu aandacht besteed aan dierenwelzijn", zegt Linde Keeling, een hoogleraar Dierenwelzijn van de Zweedse universiteit voor Landbouwwetenschappen. "Peter Singer eet geen vlees omdat hij vindt dat het de enige manier is om dierenleed te vermijden. Wij denken echter dat het wel kan zonder vlees te moeten laten, als je de wetenschappelijke ontwikkelingen van de laatste jaren betrekt in de keten van de voedselkwaliteit".

Meer informatie: Welfare Quality

Laat je stem horen over dierenwelzijn bij de Europese Commissie

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek