3M kan opruimingskosten fiscaal aftrekken

De saneringskosten van 250 miljoen euro en de schadevergoeding van 100 miljoen euro die 3M aan de overheid betaalt voor de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, kan het bedrijf in mindering brengen van zijn belastbare winst. Dat schrijft de krant De Standaard vrijdag.

8 juli 2022  – Laatste update 8 juli 2022 15:38
Lees meer over:
pfos-bord-zwijndrecht-antwerpen-1250

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M trekt 571 miljoen euro uit voor kosten die te maken hebben met de PFOS-vervuiling in en rond de fabriek in Zwijndrecht. Dat sprak het deze week af met de Vlaamse overheid. Van het bedrag wordt minstens 250 miljoen rechtstreeks besteed aan saneringsmaatregelen. Het gaat onder meer om de sanering van de verontreinigde grond in de woonwijken bij de fabriek. Voor het bedrijf is dat een fiscaal aftrekbare uitgave, bevestigen fiscalisten.

"Het principe is heel duidelijk", zegt Michel Maus, hoogleraar belastingrecht aan de VUB en fiscaal advocaat bij Bloom Law. "Kosten die het bedrijf maakt om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden, zijn aftrekbaar. Als het bedrijf hierover een dading heeft afgesloten met de overheid, kunnen die uitgaven beschouwd worden als aftrekbare kosten."

Concreet betekent het dat de uitgaven in mindering gebracht kunnen worden van de belastbare winst. Dat geldt niet alleen voor de saneringskosten zelf, maar ook voor de schadevergoeding van 100 miljoen euro die 3M aan de overheid betaalt. Aangezien het tarief van de vennootschapsbelasting in België 25 procent bedraagt, komt het erop neer dat een kwart van de kostprijs van de sanering voor rekening van de belastingbetaler komt.

Een interessant gegeven is dat de vennootschapsbelasting aan de federale schatkist betaald wordt. De fiscale inkomstenderving treft dus alle Belgische belastingbetalers, terwijl de overeenkomst met 3M door de Vlaamse overheid is afgesloten.

Of 3M de uitgaven inderdaad als aftrekpost zal inbrengen, kon het bedrijf niet bevestigen. Het communicatieteam beloofde 'binnen een redelijke termijn' te antwoorden op die vraag.

“Onzinnige kritiek”

Op Twitter bestempelt bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de kritiek als “onzinnig”. “Bovendien is de kritiek aan het verkeerde adres. Vlaanderen had volgens de bewuste krant eerst het Belgisch fiscaal recht moeten aanpassen, voor ze een oplossing zocht voor de ergste vervuiling ooit? Voor Vlaanderen blijven meer vorderingen van 3M bovendien mogelijk.”

3M sluit saneringsovereenkomst van 571 miljoen met Vlaamse regering
Uitgelicht
Chemiebedrijf 3M zal in totaal 571 miljoen euro betalen om de PFOS-vervuiling door zijn fabriek in Zwijndrecht aan te pakken. Daarover heeft het een saneringsakkoord gesloten...
6 juli 2022 Lees meer

Bron: De Standaard / Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek