3M heeft nieuwe versie van bodemonderzoek ingediend

3M heeft een herwerkte versie ingediend van het gefaseerd beschrijvend bodemonderzoek voor het ruimere gebied rond de site in Zwijndrecht, naar aanleiding van de PFAS-verontreiniging die moet worden aangepakt. Dat heeft het chemiebedrijf verklaard aan persagentschap Belga. Afvalstoffenmaatschappij OVAM had een eerste versie begin maart niet-conform verklaard omdat het tekortkomingen vertoonde.

4 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2023 16:51
Lees meer over:
pfos-3m-zwijndrecht-antwerpen-1250

Het bodemonderzoek in kwestie gaat over de zones 1b en 2, die in een tweede fase van de geplande sanering aan bod zullen komen. Eerst is zone 1a aan de beurt, het bodemonderzoek daarvan leidde intussen al tot een saneringsplan dat vorig najaar werd goedgekeurd.

Het eerder afgewezen bodemonderzoek voor zones 1b en 2 verduidelijkte volgens OVAM onvoldoende de aard en concentratie van de verontreiniging, en bracht de omvang onvoldoende in kaart. 3M moest tegen eind maart een nieuwe versie indienen en volgens het bedrijf is dat ook gebeurd.

"3M Belgium heeft zijn saneringsplicht uit hoofde van het Bodemdecreet op een transparante, coöperatieve en tijdige manier uitgevoerd - onder meer door informatie over de timing van de activiteit met OVAM te delen zodra deze beschikbaar kwam - en zal dat blijven doen", klinkt het in een mededeling aan Belga. "Wij blijven ons inzetten voor de uitvoering van alle saneringswerkzaamheden die definitief en wettelijk door de overheid worden opgelegd in overeenstemming met het Bodemdecreet."

3M Belgium zal de saneringsactiviteiten in Zwijndrecht en omgeving blijven uitvoeren zoals afgesproken in de saneringsovereenkomst met de Vlaamse regering, klinkt het verder. "Onder die overeenkomst zal 3M Belgium meer dan 571 miljoen euro investeren ten voordele van de Vlaamse gemeenschap", aldus het bedrijf.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek