header.home link

2020: recordjaar voor Coöperatie Hoogstraten

8 januari 2021

Voor de groenten- en fruitveiling in Hoogstraten gaat 2020 de boeken in als een nieuw recordjaar. “We sluiten af met een omzet van 290 miljoen euro, zo’n 19,8 procent hoger dan het vorige recordjaar, dat nog maar één jaar oud was”, klinkt het. “Al zien wij 2020 als een jaar van zoveel meer dan statistieken.”

Lees meer over:

Coöperatie Hoogstraten startte het jaar ambitieus met het formuleren van een nieuwe visie en het definiëren van vijf kernwaarden – verbinding, horizon, groeien, betrokkenheid en integriteit. “De uitdaging lag er niet enkel in om de cultuur van het veilingbedrijf te vatten maar ook om de drijfveren die de 223 teler-vennoten als leidraad in hun bedrijfsvoering gebruiken te omschrijven”, reageert directeur Hans Vanderhallen.

Het nieuwe omzetrecord dat in 2020 bereikt werd, is uiteraard het meest in het oog springende feit om de groei van Coöperatie Hoogstraten te illustreren. De Kempense veiling sluit 2020 af met een omzet van 290 miljoen euro. “Een areaaluitbreiding in de tros- en specialtomaten ligt ten dele aan de basis van dit omzetrecord, maar achter dit cijfer zit zoveel meer”, klinkt het.

Veiling en teeltbedrijven toonden zich wendbaar

Volgens de coöperatie bleek de kennis en expertise in de organisatie en op de teeltbedrijven voldoende wendbaar om de marktsituatie, die volledig verstoord was door de coronapandemie, aan te pakken. “Een sleutelelement in dit succes was de grote betrokkenheid van het personeel om de coronamaatregelen strikt op te volgen en constant op zoek te gaan naar nieuwe methoden om op een integere manier verbinding te maken met de producenten en klanten”, aldus Hans Vanderhallen.

De aandacht gaat vooral uit naar de bedrijven, de producenten en hun gezinnen die achter dat cijfer zitten

Hans Vanderhallen - Directeur Coöperatie Hoogstraten

De prijsvorming van de aardbeien profiteerde het meest van de grotere vraag vanuit de retail en de toegenomen focus op lokaal en gezond voedsel. Met een gemiddelde prijs net boven de 4 euro per kilo werd een nieuw record geboekt. Tomaten hadden het dan weer moeilijker om zich staande te houden. Standaardtomaten noteerden de laagste prijs sinds het begin van deze eeuw, de prijs van specialtomaten bleef dan weer stabiel. Over het algemeen toonden fruit en groenten licht stijgende volumes en een stabiele tot iets betere prijsvorming.

Maar voor Coöperatie Hoogstraten stopt het niet bij deze omzetcijfers. “De aandacht gaat vooral uit naar de bedrijven, de producenten en hun gezinnen die achter dat cijfer zitten”, klinkt het. “Houdt de prijsevolutie op termijn gelijke tred met de stijgende productiekosten, de stijgende personeelskosten en de kosten van noodzakelijke investeringen? Dit is niet in één cijfer te vatten, dit zijn 223 individuele verhalen. Om deze rol op te nemen moet er constant op ontdekking gegaan worden, op zoek naar nieuwe horizonten.”

Uitgelicht
Twintig jaar lang werkte hij achter de schermen bij Coöperatie Hoogstraten, maar sinds begin dit jaar is hij het gezicht van de coöperatieve veiling. Hans Vanderhallen volgde...
16 april 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek