2019 was uitstekend wijnjaar

Voor de Belgische wijnboeren was 2019, net zoals 2018, een zeer goed wijnjaar, dankzij de goede weersomstandigheden in de eerste helft van dit jaar. Door de extreme hittegolf in juli konden de wijnboeren wel tot 30 procent minder druiven oogsten. Maar dat leidde dan weer tot een betere kwaliteit van de wijn.
30 december 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
Voor de Belgische wijnboeren was 2019, net zoals 2018, een zeer goed wijnjaar, dankzij de goede weersomstandigheden in de eerste helft van dit jaar. Door de extreme hittegolf in juli konden de wijnboeren wel tot 30 procent minder druiven oogsten. Maar dat leidde dan weer tot een betere kwaliteit van de wijn.
In 2018 werd bijna 2 miljoen liter Belgische wijn geproduceerd. Dit jaar zal dat record niet sneuvelen en ligt de productie ongeveer 10 tot 15 procent lager. Maar de kwaliteit ervan zou wel beter zijn. Dat vertelt Lodewijk Waes, voorzitter van vzw Belgische Wijnbouwers aan vrt.
 
Vooral de schuimwijn doet het erg goed. De druiven die hiervoor gebruikt worden, moeten vroeger op het jaar geoogst worden. "Door het droge en warme weer dat we hadden tot half september waren er geen schimmelziektes”, zegt Waes. “De suikers konden zich ook goed ontwikkelen. De vroege druivenrassen werden begin september in optimale omstandigheden binnengehaald, met zo goed als perfecte suiker- en zuurgehaltes.”
 
In september werd het weer wat wisselvalliger. Hierdoor konden de druiven voor de ‘stille’ wijnen niet de optimale kwaliteit bereiken. Toch is 2019 beter dan een gemiddeld jaar voor de Belgische wijn, dankzij het goede weer tijdens het begin van het jaar.
 
Karel Henckens van wijndomein Aldeneyk in Maaseik beaamt het goede nieuws. “In juli hebben we een extreme hittegolf gehad met piektemperaturen van 40 en 41 graden”, vertelt hij aan Het Belang van Limburg. “De druiven waren volledig opgebrand, nog droger dan een rozijn. Dat heeft voor een verlies van 30 procent gezorgd in kwantiteit, maar de mindere oogst leidde wel tot betere kwaliteit van de wijn. De laatste jaren doen onze zomers denken aan het mediterraanse klimaat. Het is misschien raar om te zeggen, maar de klimaatopwarming heeft ook zijn voordelen. Zeker voor de wijnbouw in ons land.”
 
In het algemeen wordt de kwaliteit van de Belgische wijnen beter. De wijnboeren doen meer ervaring op en investeren veel in de nieuwste technieken, zoals dubbelwandige vaten en moderne persinstallaties.
 
Qua kostprijs zijn de wijnen van eigen bodem iets duurder dan van de andere Europese landen. België heeft nog steeds een hogere arbeidskost en accijnzen. "Bovendien hebben we hier ook niet (altijd) de gunstige weersomstandigheden die ze in Italië of Spanje hebben, waardoor die landen veel hogere productie-opbrengsten kunnen halen”, vertelt Lodewijk Waes.
 
Het areaal van de wijngaarden is op tien jaar tijd gestegen van 90 tot 400 hectare. In de eerste plaats produceren de Belgische wijnboeren schuimwijn en witte wijn. In mindere mate wordt ook rode wijn gemaakt terwijl rosé maar een klein deel van de markt uitmaakt. "Dit is een belangrijke sector, wij hopen dan ook dat de overheid ons in de toekomst zal waarderen en helpen, bijvoorbeeld met lagere accijnzen", besluit Waes.

Bron: vrt / Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek