header.home link

18,8 miljoen euro eerstdaags uitbetaald voor droogte- en hitteschade 2019

18 december 2020

Land- en tuinbouwers die in de zomer van 2019 werden getroffen door de extreme droogte en hitte, mogen eerstdaags de uitbetaling van de schade door het rampenfonds verwachten. In totaal gaat het om een bedrag van 18,8 miljoen euro. Er waren 1.237 land- en tuinbouwers die een dossier hebben ingediend bij het rampenfonds.

Lees meer over:

De landbouwsector werd in de zomer van 2019 geconfronteerd met verschillende hittegolven en een lange periode van droogte. Het KMI had eerder al de hitte op 24 en 25 juli 2019 als uitzonderlijk beschouwd. Van 15 juni tot 30 september was er dan weer sprake van uitzonderlijke droogte. De totale schade van deze ramp werd berekend op 161,7 miljoen euro.

De Vlaamse regering erkende de uitzonderlijke zomer van 2019 in juni van dit jaar als ramp. Er werd een budget vrijgemaakt van 20,7 miljoen euro. Het Departement Landbouw en Visserij bestudeerde alle ingediende tegemoetkomingsaanvragen en elke betrokken landbouwer ontving nadien een voorstel van beslissing. Als de landbouwer daarmee akkoord ging, zal hij in de loop van de week van 22 december de betaling van de voorgestelde schadevergoeding ontvangen.

“Rekening houdend met het aantal ingediende aanvragen en het totale budget van 20,7 miljoen euro wordt al aan 1.184 landbouwers (of 95,7%) een voorschot van 95 procent van de voorgestelde schadevergoeding uitbetaald”, legt Nele Vanslembrouck, woordvoerder van het Departement Landbouw en Visserij, uit. “In het voorjaar 2021 wordt voortgewerkt aan de afhandeling van de resterende dossiers. Nadat alle aanvragen zijn afgehandeld, zal een saldobetaling van maximaal 5 procent worden uitgevoerd. Het precieze percentage is afhankelijk van de eventuele budgetoverschrijding”, klinkt het.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek