header.home link

18.000 koeien komen om bij brand op Texaans melkveebedrijf

Bij een explosie in een melkveebedrijf in de zuidelijke Amerikaanse staat Texas zijn 18.000 koeien omgekomen. Dat zeggen de autoriteiten. Eén persoon raakte gewond.

14 april 2023  – Laatste update 14 april 2023 15:02
Lees meer over:
stalbrandtexas-viatwitter

"Dit is de dodelijkste boerderijbrand voor vee in de geschiedenis van Texas. Het onderzoek en de opruiming kunnen tijd in beslag nemen", aldus landbouwcommissaris van Texas, Sid Miller, in een verklaring. De explosie en de brand verwoestten maandagavond de South Fork Dairy Farm nabij de stad Dimmit in de Texaanse regio Panhandle, die bestaat uit de 26 meest noordelijke provincies.

Toen brandweer en politie ter plaatse kwamen, bleek dat één persoon binnen vast zat. De arbeider werd gered en naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is kritiek, maar stabiel.

De oorzaak van de explosie en de brand is nog niet vastgesteld, zei Miller, die het een "verschrikkelijke" gebeurtenis noemde. Er wordt gekeken in de richting van een storing aan een apparaat van de boerderij. "Zodra we de oorzaak en de feiten rond deze tragedie kennen, zullen we ervoor zorgen dat het publiek volledig wordt geïnformeerd, zodat dergelijke rampen in de toekomst kunnen worden voorkomen," voegde hij eraan toe.

De meeste van de omgekomen dieren, een mix van Holstein en Jersey koeien, zaten op het moment van de explosie in een grote stal voordat ze werden gemolken. De 18.000 koeien vertegenwoordigden ongeveer 90 procent van de totale veestapel van de boerderij. Elke koe wordt op zo’n 2.000 dollar geschat, waardoor de verliezen van het bedrijf in de tientallen miljoenen dollars oplopen. Dat is nog exclusief het verlies aan apparatuur en gebouwen.

Zuivel in Texas

Texas staat op de vierde plaats van melkproductie in de VS, met 319 klasse A zuivelbedrijven met naar schatting 625.000 koeien die bijna 16,5 miljard pond (ongeveer 7,5 miljard kg) melk per jaar produceren, volgens de Texas Association of Dairymen. Zelfs naar Texaanse maatstaven was South Fork Dairy een reus, met een veestapel die bijna tien keer zo groot was dan die op een gemiddelde melkveehouderij.

Het is niet de eerste keer dat grote aantallen vee omkomen in Texas, maar zelden komen er zoveel om door één enkele brand. Een sneeuwstorm in december 2015 doodde ongeveer 20.000 runderen in de hele Texas Panhandle. Twee jaar later, in 2017, raasde orkaan Harvey over het zuidoosten van Texas, waarbij duizenden koeien stierven. Dat leidde toen tot 93 miljoen dollar aan veeverlies in de hele staat.

“Met enkele goedkope ingrepen vermijd je veel leed door stalbranden”
Uitgelicht
Uit een onderzoek van industriebranden in West-Vlaanderen is gebleken dat de land- en tuinbouw het lijstje van meest brandgevoelige sectoren aanvoert. Daarom lanceert de provi...
8 november 2022 Lees meer

Bron: Belga / USA Today

Beeld: via Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek