1.221 vogelsoorten met uitsterven bedreigd
nieuwsDe nieuwe cijfers maken derhalve deel uit van de rode lijst van 2007, die in september door IUCN, 's werelds meest omvattende lijst met betrekking tot het behoud van planten- en dierensoorten, zal voorgelegd worden. Sinds de toestand van de vogels in 1988 voor de eerste keer omvattend werd gedocumenteerd, is hun situatie stelselmatig verslechterd, vullen vogelbeschermers aan.
De grootste bedreiging gaat volgens hen uit van het teloorgaan van het leefgebied - 86 procent van de bedreigde soorten zijn daardoor getroffen. "Erg bedreigd" is nu ook de Sint-Helena-plevier (Charadrius sanctaehelenae). Onder andere de naar het eiland meegebrachte katten zaaien dood en verderf onder de inheemse populatie. Ratten en andere met boten binnengedrongen schadelijke diersoorten bedreigen ook talrijke vogels op andere eilanden.
Ook de Galapagos-albatros (Diomedea irrorata) valt nu onder deze categorie. Deze vogels sterven vaak omdat ze happen naar het lokaas, dat bevestigd is aan de lange lijnen van de commerciële visvangst en zo mee de diepte worden ingetrokken. Negentien van de 22 albatrossoorten zijn momenteel met uitsterven bedreigd. Ook vijf giersoorten worden met uitsterven bedreigd. Onder andere in India en Pakistan eten de vogels van de kadavers van dieren, die eerder het middel diclofenac hadden toegediend gekregen - en worden zo vergiftigd.
Volgens BirdLife bestaan er echter ook enige zeldzame voorbeelden van vogelsoorten die zich laten beschermen. De Mauritiusparkiet (Psittacula eques) bijvoorbeeld heeft de lagere status "bedreigd" gekregen, nadat op het eiland Mauritius in gevangenschap opgegroeide vogels werden vrijgelaten, nagemaakte nesten werden gebouwd en voedselconcurrenten werden geëlimineerd. Dergelijke voorbeelden toonden aan dat instandhouding kan functioneren, verklaarde BirdLife-programmacoördinator Stuart Butchart. Maar daar moet heel wat meer voor ondernomen worden.(KS)
Bron: Belga