108 landbouwers krijgen boete omdat ze niet aan mestverwerkingsplicht voldeden in 2021

De Mestbank gaat 108 landbouwers beboeten omdat ze niet hebben voldaan aan de mestverwerkingsplicht in 2021. Zij krijgen elk een boete van twee euro per niet-verwerkte kilo stikstof. Voor wie in herhaling valt, verdubbelt dat bedrag tot vier euro. In totaal zal de Mestbank 327.000 euro innen.

30 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 november 2023 11:58 Griet Lemaire
Lees meer over:
VLM controle Mestbank_VLM

De mestverwerkingsplicht houdt in dat landbouwers die meer mest produceren dan ze mogen gebruiken op hun eigen gronden, een deel van hun mest moeten laten verwerken door een erkende mestverwerker of exporteren naar het buitenland. De verplichting om mest te verwerken is afhankelijk van de omvang van het mestoverschot van de landbouwer en van de mestdruk in de gemeente waar de landbouwer gevestigd is. Dat is de hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest die geproduceerd wordt per hectare landbouwgrond in een gemeente. Hoe hoger de mestdruk, hoe hoger het percentage mest dat verwerkt moet worden.

Naast deze basismestverwerkingsplicht geldt er ook een verwerkingsplicht bij bepaalde overnames van nutriëntenemissierechten (NER). De mestverwerkingsplicht wordt gecontroleerd door de Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), die ook mestverwerkingscertificaten (MVC) uitreikt aan de mestverwerkers en de exporteurs. De landbouwers moeten jaarlijks aantonen dat ze voldoende MVC hebben om aan hun mestverwerkingsplicht te voldoen. Als ze niet aan hun mestverwerkingsplicht voldoen, riskeren ze een geldboete.

Elk jaar laat de Mestbank weten hoeveel landbouwers twee jaar eerder niet aan hun mestverwerkingsplicht hebben voldaan. Dit jaar worden dus de cijfers van 2021 bekendgemaakt. In dat jaar waren 609 landbouwers onderhevig aan de basismestverwerkingsplicht. De totale te verwerken hoeveelheid stikstof bedroeg 6,8 miljoen kilo stikstof. Zes landbouwers zijn op dit vlak hun verplichtingen niet nagekomen en worden beboet.

Daarnaast moest in 2021 1,9 miljoen kilo stikstof bijkomend verwerkt worden door 852 landbouwers, in het kader van de bijkomende mestverwerkingsplicht door overname van NER’s met mestverwerking. In totaal kregen 100 landbouwers een boete opgelegd omdat ze hun verplichtingen op dat vlak niet zijn nagekomen. Twee landbouwers zijn hun verplichtingen niet nagekomen op beide vlakken: zowel de basismestverwerkingsplicht als de mestverwerkingsplicht na overname van NER’s.

De 108 landbouwers die niet hebben voldaan aan hun mestverwerkingsplichten zijn daar deze week over op de hoogte gebracht door de Mestbank. Samen moeten zij een bedrag van 327.096,11 euro betalen. Bij 29 landbouwers is er sprake van herhaling. De betalingstermijn en de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt 30 kalenderdagen.

94 landbouwers beboet omdat ze niet voldoen aan mestverwerkingsplicht
Uitgelicht
De Mestbank heeft dit jaar 94 landbouwers beboet omdat ze niet in orde waren met de mestverwerkingsplicht van 2020. Het aantal landbouwers dat niet in regel is, daalt daarmee...
22 november 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek