"10 tot 50 procent van vissoorten is al verdwenen"
nieuwsDe onderzoekers bestudeerden logboeken van vissersboten van de jaren vijftig tot nu. Uit de gegevens blijkt dat de zogenaamde 'hotspots' in de oceaan, plaatsen waar zeer veel soorten vis samentroepen, veel kleiner geworden zijn. Op basis van de logboeken berekenden de onderzoekers dat de diversiteit in alle oceanen er met 10 tot 50 procent op is achteruitgegaan. Vooral roofvissen zoals de haai, de tonijn, de zwaardvis en de marlijn hebben erg te lijden onder de overbevissing.
Volgens doctor Boris Worm is in het onderzoek voor het eerst een duidelijk verband aangetoond tussen het krimpen van de 'hotspots' en menselijke visserijactiviteiten. "Het doet echt pijn om te zien dat hotspots overal in de oceanen nog maar een schim zijn van wat ze vroeger waren", aldus Worm. Volgens de onderzoekers kon je vijftig jaar geleden gemakkelijk op tien verschillende soorten vissen in bepaalde gebieden. Nu zijn er dat vaak nog maar vijf. "Het is nog net geen uitsterven, het is het verdwijnen van bepaalde soorten op bepaalde plaatsen".
De logboeken die gebruikt werden voor de studie waren afkomstig van Japanse vissers. Japan heeft de grootste trawlervloot ter wereld en de vissers hebben er jarenlang gegevens verzameld over de grootte en de diversiteit van hun vangst. Trawlers leggen netten uit die wel 80 kilometer lang kunnen zijn, en duizenden haken bevatten met verschillende soorten lokaas, om verschillende soorten aan te trekken. Trawlernetten zijn daarom het ideale studieobject voor biologen die de diversiteit in de zeeën onderzoeken.
Lees ook: geVILT: "Onze kabeljauw is weggezwommen"
Bron: De Morgen/The Independent