Provincie Limburg kiest witloof voor aftrap nieuw streekproductenlabel
De provincie Limburg heeft afgelopen vrijdag het label 'Haspengouw: Smaak Begint Hier' gelanceerd waarmee de provincie de kwaliteit van producten van Haspengouwse bodem wil promoten en uitdragen. "Met dit initiatief willen we er voor zorgen dat de bewuste consument zijn weg vindt naar hoogkwalitatieve streekproducten van de Haspengouwse bodem", aldus gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Inge Moors (CD&V). Zij reikte officieel het eerste 'Haspengouw: Smaak Begint Hier'-bordje uit aan de Limburgse witloof- en aspergeteler Luc Lavrijsen.
'Haspengouw: Smaak Begint Hier' is een regionaal label, beheerd door het Centrum voor Innovatief Agrarisch Ondernemen (CIAGO). Tot nu toe zijn zes landbouwproducenten en zestien streekproducenten aangesloten, samen goed voor 8 erkende landbouwproducten en 37 erkende streekproducten. Lavrijsen kreeg met zijn grondwitloof de eer om als eerste een label te ontvangen. Met de overhandiging van het eerste herkenbare labelbordje geeft de provincie Limburg het startschot van de campagne.
Witloof in Haspengauw
Lavrijsen is al 35 jaar actief als aspergeteler en sinds vijf jaar teelt hij ook grondwitlof. Vlaanderen is één van de weinige regio's waar nog grondwitlof wordt geteeld. Ons land telt zo'n honderd witlooftelers. "Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor hydroteelt", zegt Lavrijsen. Het verschil zit hem duidelijk in de smaak en de kwaliteit. Hoewel de groenteteelt slechts vijf procent van de Vlaamse landbouwoppervlakte inneemt, realiseert deze sector ongeveer 13 procent van de waarde van de Vlaamse landbouwproductie. De voornaamste provincies waar de groenteteelt in openlucht van groot belang is, zijn Oost- en West-Vlaanderen. Limburg vertegenwoordigt in dit areaal 9,4 procent.
Bron: Belga