Zondvloed treft landbouwers in West-Vlaanderen
nieuwsBurgemeester Christof Dejaegher (CD&V) van Poperinge riep de hulp in van het leger om de wateroverlast te helpen bestrijden. Brandweer en civiele bescherming konden het maandagnacht en dinsdag niet meer alleen aan. Zo'n vijfentwintig militairen uit Ieper kwamen naar Poperinge om zandzakjes te vullen. De civiele bescherming uit Jabbeke installeerde een automatische machine om (letterlijk) aan de lopende band zakjes klaar te maken. "Een ramp zoals deze heb ik nog niet meegemaakt in de 34 jaar dat ik op deze wereld sta", liet burgemeester Dejaegher zich ontvallen.
Gelukkig bleef het dinsdagvoormiddag droog en begon het water rond 11uur snel te zakken. Pas toen werd de ware omvang van de ravage zichtbaar. Een van de grootste slachtoffers van de overstromingen in de Westhoek waren landbouwer Filip Debergh en zijn echtgenote. Gisterenavond had het koppel nog geen duidelijk zicht op het lot van zijn 600 mestvarkens. "We zijn de stallen nog niet kunnen binnengaan. We horen af en toe nog varkens schreeuwen, maar het geluid neemt uur na uur af. Ik vrees dat veel varkens het niet zullen overleven", aldus Marleen, die zelf het grootste deel van de dag gevangen zat in haar woning.
In de getroffen regio worden nogal wat aardappelen geteeld, maar ook tarwe en industriegroenten. Van de aardappelen op de ondergelopen percelen is volgens Georges Van Keerbergen van Boerenbond weinig over. De schade aan de tarwe komt ook hard aan. "We zitten kort voor de tarweoogst en dit betekent zeker en vast onzekerheid. Boeren kunnen slechts wachten op de schaderapporten van de schattingscommissies. De kwaliteit van de erwten is ook geruïneerd", luidt het.(KS)
Bron: De Standaard/Agrarisch Dagblad