nieuws

Zespuntenplan moet horecasector ademruimte geven

nieuws
Toenemende kosten en een dalende omzet leiden tot een zware crisis in de horecasector. Een zespuntenplan, opgesteld door de horecaondernemers en Unizo, wil de problemen kordaat aanpakken, met onder meer een verlaging van de btw en een uitbreiding van studentenarbeid. Daarnaast pleit men voor een vereenvoudiging van de administratieve regels rond voedselveiligheid. Horecazaken hebben de helft minder kans om de eerste vijf jaar door te komen dan een andere onderneming, blijkt uit de Unizo-Startersatlas.
14 juli 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
Toenemende kosten en een dalende omzet leiden tot een zware crisis in de horecasector. Een zespuntenplan, opgesteld door de horecaondernemers en Unizo, wil de problemen kordaat aanpakken, met onder meer een verlaging van de btw en een uitbreiding van studentenarbeid.

Horecazaken hebben de helft minder kans om de eerste vijf jaar door te komen dan een andere onderneming, blijkt uit de Unizo-Startersatlas. Vorig jaar moesten maar liefst 1.429 horecazaken de deuren sluiten. Belangrijkste oorzaken voor de malaise: de toenemende kosten en een dalende omzet wegens het zwakke consumentenvertrouwen. Om daar iets aan te veranderen stellen Unizo, de federatie Ho.Re.Ca. Vlaanderen en het Nationaal Verbond voor Frituristen zes reddingsmaatregelen voor, die bestaan uit fiscale stimulansen en administratieve vereenvoudigingen.

Enerzijds hoopt Unizo hiermee de kosten voor horecaondernemers te verlagen, zodat de druk tot zwartwerk vermindert. Anderzijds moet voorkomen worden dat de prijzen in de sector de hoogte in schieten, waardoor mensen niet meer op café of restaurant kunnen omdat het te duur is. Een belangrijke maatregel uit het zespuntenplan is dan ook de verlaging van de btw van 21 naar 6 procent. Bovendien moeten gezinnen horecakosten voor privédoeleinden kunnen aftrekken van hun belastingen.

Daarnaast pleit men voor een vereenvoudiging van de administratieve regels rond voedselveiligheid. Omdat de horecasector met een acuut personeelstekort kampt, maakt ook studentenarbeid deel uit van het plan. Werkzoekenden zijn niet zo snel geneigd in de horecasector een handje toe te steken, zodat studenten de tekorten moeten aanvullen. De sector vindt de huidige regeling rond studentenarbeid niet alleen ingewikkeld, maar zien die ook als een obstakel om in de horeca met studenten te werken.

Wie nu werkt met een studentencontract, mag niet langer dan zes maanden bij dezelfde werkgever blijven. Help je elk weekend één dag mee in een horecazaak, dan moet je dus na een half jaar vertrekken. Daarom stelt Unizo voor dit te vervangen door vijftig dagen studentenarbeid gedurende het hele jaar.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek