"Wijnbouwers hebben meer ondersteuning nodig"
nieuws"Er is zeker voldoende potentieel in ons land om gerespecteerde wijnen te produceren. Er is voldoende groen, zuidelijk gelegen heuvels en geïnteresseerde jongeren. De Belgische wijnen worden internationaal echter nog teveel ondergewaardeerd", aldus Fol. Om geïnteresseerden op weg te helpen moet er vooreerst werk gemaakt worden van een continue avondopleiding. "Syntra is geïnteresseerd om cursussen in te richten, maar het ontbreekt aan financiële middelen. De overheid moet hierin tegemoetkomen", aldus Fol.
"Op fiscaal vlak is het zo dat een wijnbouwer in ons land meer accijnzen betaalt dan in Frankrijk. In de rest van Europa betaalt men niets. Onze btw-tarieven zijn bovendien de hoogste van Europa", aldus Fol. Hij vraagt ook een versoepeling van de vele overheidscontroles zowel op het vlak van boekhoudkundig als inzake de kwaliteit van de wijn. "De afgelopen tijd zijn nog twee wijnbouwers gestopt na controles door het Voedselagentschap. Er is ook nood aan duidelijke richtlijnen over wat kan en niet kan", aldus Fol.
Hij is voorzitter van de Vlaamse Professionele Wijnbouwers die op dit ogenblik 21 leden telt afkomstig uit het Hageland, Heuvelland en Limburg. In het Hageland produceren deze wijnbouwers zo'n 45.000 liter, in Haspengouw 75.000 liter en in het Heuvelland 10.000 liter. Zelf startte hij in 1992 met de commercialisering van wijn. Fol, die de vader is van de populaire kok Frank Fol, produceert jaarlijks 1.500 flessen Lindener en levert vooral aan restaurants.(KS)
Bron: Belga