"Wie voeding verkoopt moet BSE-kosten betalen"
nieuwsDe bond stelt voor om alle voedselverkooppunten jaarlijks een forfaitaire inbreng te laten doen in een fonds voor voedselveiligheid. Dat fonds zou dan alle tests voor zowel vlees als andere voedingsproducten moeten kunnen financieren.
"Het voorstel voor het fonds wordt gedragen door de hele vleessector, inclusief Wallonië", stelt Kerckhove. "Voor de veehouderij zou het een haalbare kaart zijn bovenop de inspanningen die de sector nu al levert en moet blijven leveren. Het Fonds zou dus niet alle investeringen moeten dragen, enkel die voor de opgelegde tests. De vergoeding moet volgens ons zo dicht mogelijk gebeuren bij de consument. Een rechtstreekse taks op het gecontroleerde vlees kan niet omdat er dan een onevenwicht zou ontstaan tussen binnenlands en geïmporteerd vlees".
Volgens de West-Vlaamse Boerenbondvoorzitter moet de vergoeding aan het fonds zo worden geregeld dat grote verkooppunten het meest inbrengen. Hij denkt daarbij aan een vergoeding op basis van de verkoopsoppervlakte of de omzet.
"De investeringen die de vleessector nu al draagt in het kader van de voedselveiligheid kunnen ten laste blijven van de sector", gaat Kerckhove verder. "Het gaat om de kosten voor de aankoop van duurdere plantaardige eiwitten die het risicovolle beendermeel vervangen, de extra kost van de verwerking van het risicomateriaal bij Rendac en de financiering van het sanitair fonds dat ontruimde bedrijven vergoed".
Woensdag buigt het overlegcomité tussen de federale en de andere regeringen zich over de financiering van de BSE-tests.
Bron: Belga