header.home link

WHO trekt steun aan EAT-dieet in

18 april 2019
Begin dit jaar werd in het gerenommeerde medische blad ‘The Lancet’ het ideale voedingspatroon voor de planeet en haar groeiende bevolking voorgesteld, het zogenaamde EAT-dieet. Het dieet moet ervoor zorgen dat tegen 2050 alle tien miljard mensen op aarde op een gezonde en duurzame manier kunnen gevoed worden. Ondertussen is er een hele EAT-beweging ontstaan. Het initiatief zou gesteund worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar die trekt de steun nu in.
Lees meer over:

Begin dit jaar werd in het gerenommeerde medische blad ‘The Lancet’ het ideale voedingspatroon voor de planeet en haar groeiende bevolking voorgesteld, het zogenaamde EAT-dieet. Het dieet moet ervoor zorgen dat tegen 2050 alle tien miljard mensen op aarde op een gezonde en duurzame manier kunnen gevoed worden. Ondertussen is er een hele EAT-beweging ontstaan. Het initiatief zou gesteund worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar die trekt de steun in nu meerdere wetenschappers het dieet in twijfel hebben getrokken.

Het EAT-dieet houdt in dat de gemiddelde mens totaal andere eetgewoontes zou moeten aanleren. Wereldwijd moet er onder meer een verdubbeling komen van de consumptie van groenten, noten en peulvruchten en een halvering van de consumptie van vlees en suiker. Per regio liggen de verschillen ver uit elkaar. Noord-Amerikanen eten momenteel gemiddeld 6,5 keer de in de studie aanbevolen hoeveelheid vlees, terwijl mensen in Zuid-Azië de helft minder vlees eten als aanbevolen.

De drijvende krachten achter EAT en 'The Great Food Transformation' - zoals ze het zelf noemen - zijn de Noorse mecenas Gunhild Stordalen en haar man Petter Stordalen. Zij slaagden erin een groot aantal wetenschappelijke onderzoekers van naam en vaak activistische faam achter de EAT-beweging te krijgen, zo weet Foodlog.nl. Ze wisten ook bevriende bedrijven en investeerders, elk met financiële belangen bij de resultaten van de studie, te betrekken bij hun beweging.

Begin dit jaar publiceerden zij via het gerespecteerde en ook bij de EAT-beweging aangehaakte vakblad The Lancet het nieuwe dieet. Eind maart vond in het Zwitserse Genève de lancering van de EAT-lancet ‘Commission on Food, Planet, Health’ plaats. Het initiatief krijgt de steun van de Noorse regering en ook de Wereldgezondheidsorganisatie had aanvankelijk haar steun uitgesproken.

Onder druk van de Italiaanse regering trekt de WHO nu echter de steun in voor het EAT-dieet, dat de wereld een grote omwenteling wil laten maken naar duurzamer eten. Volgens Gian Lorenzo Cornado, de Italiaanse vertegenwoordiger bij de WHO, zou een globale overstap naar het EAT-dieet leiden tot het verlies van miljoenen banen en zou het traditionele eetgewoonten, die deel uitmaken van het cultureel erfgoed, volledig wegvegen.

Bovendien zou het volgens Cornado leiden naar een “complete vernietiging van de keuzevrijheid van de consument.” Tot slot trekt Cornado ook de wetenschappelijke onderbouwing van het grotendeels plantaardige dieet in twijfel, wat door de WHO erkend wordt. Ook EAT-Lancet geeft intussen toe dat hun aanbevolen dieet geen significante bijdrage levert aan de vermindering van de emissie van broeikasgassen.

Bron: Foodlog.nl

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek