header.home link

West-Vlaanderen is opnieuw ‘Fair Trade Provincie’

13 januari 2020
De Provincie West-Vlaanderen mag zich ‘Fair Trade Provincie’ blijven noemen. Dat hebben Oxfam Wereldwinkels, Rikolto, 11.11.11 en Fairtrade Belgium in december 2019 beslist. West-Vlaanderen is al sinds 2013 ‘Fair Trade Provincie’. De provincie en haar gemeenten dragen eerlijke handel wereldwijd en lokale duurzame landbouw een warm hart toe en maken er ook effectief werk van.
Lees meer over:
De Provincie West-Vlaanderen mag zich ‘Fair Trade Provincie’ blijven noemen.Dat hebben Oxfam Wereldwinkels, Rikolto, 11.11.11 en Fairtrade Belgium in december 2019 beslist. West-Vlaanderen is al sinds 2013 ‘Fair Trade Provincie’. De provincie en haar gemeenten dragen eerlijke handel wereldwijd en lokale duurzame landbouw een warm hart toe en maken er ook effectief werk van.
De goedkeuring is gekoppeld aan vijf opgelegde criteria waar West-Vlaanderen aan voldoet, zoals de communicatie naar het breed publiek, de ondersteuning van gemeenten en het eigen aankoopbeleid. "In alle provinciale instellingen wordt enkel fairtrade koffie, thee en fruitsap geschonken”, klinkt het. “De provincie werkt bovendien voor alle recepties met lokale traiteurs die lokale producten serveren.”
 
De campagne Fair Trade Gemeente onderging in 2019 een update met een nieuw verhaal: ‘Fair Trade Begint Hier’. De campagne werd daarbij opengetrokken naar een lokaal en duurzaam verhaal. Dezelfde aanpassing werd bij de provincie doorgevoerd voor de campagne Fair Trade Provincie. Er moet jaarlijks een herbevestigingsdossier worden ingediend.
 
West-Vlaanderen engageert zich actief en lanceert acties om hoge aantallen eerlijke producten aan te kopen. Naar aanleiding van 5 jaar Fair Trade Provincie organiseerde ze het netwerkevenement ‘Goed Geboerd’. Via de scholenwerking GoodFood@school is het de bedoeling is zoveel mogelijk lagere en middelbare scholen aan te zetten tot een actief duurzaam voedingsbeleid.
 
De voorbije jaren werd binnen de provincie samengewerkt om op zoveel mogelijk manieren de titel Fair Trade Provincie waardig te dragen, onder meer door het promoten en ondersteunen van lokale en duurzame voedselproductie en -consumptie. Maar ook de samenwerking met partners buiten het bestuur, bijvoorbeeld landbouwers, ngo’s, gemeentes,… was, is en blijft een meerwaarde voor het werken rond Fair Trade.
 
Naast Fair Trade trekt de Provincie ook de kaart van de korte keten, seizoensgebonden voedselproductie, bioproducten en minder vlees.
 

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek