Week van de Bij focust op ontharding

Week van de Bij, een initiatief van het Vlaams departement Omgeving, strijkt elk jaar neer in een andere provincie. Na de afgelasting vorig jaar in Bokrijk wegens corona heeft het Departement Omgeving voor dit jaar een aangepast programma voorzien. “Het traditionele bijensymposium wordt live uitgezonden en we stippelden twee fietsroutes uit in de omgeving van Bokrijk”, klinkt het.

25 mei 2021  – Laatste update 25 mei 2021 16:36
Lees meer over:

De Week van de Bij (30 mei - 6 juni) komt eraan en er staat heel wat te gebeuren. Op zondag 30 mei 2021 opent het departement Omgeving samen met minister Zuhal Demir de Week van de Bij met een online bijensymposium vanuit Bokrijk. Bezoekers van het Openluchtmuseum Bokrijk kunnen die dag deelnemen aan een bijenwandelzoektocht. Aan de ingang ontvangen ze daarvoor een deelnameformulier en de Bijenkrant.

De Bijenkrant is in de maand mei gratis beschikbaar in 85 Vlaamse tuincentra en tal van bibliotheken. Daarin vind je tips voor de aanleg van bijenvriendelijke struiken, bomen, bloemen en planten. “Ontharden voor bijen (‘liever 50 tinten groen dan grijs’) is daarbij het centrale thema”, klinkt het. Ambassadeurs Dominique Persoone en Britt Van Marsenille staan op de cover van de Bijenkrant en breken als echte bijenhelden stenen en beton uit om te zorgen voor meer biodiversiteit.

“Vanaf 1 juni tot en met 31 augustus kan iedereen in de omgeving van Bokrijk deelnemen aan een bijenfietstocht”, aldus het Departement. “Er zijn twee fietsroutes uitgestippeld van elk 29 km en  je kan kiezen tussen een bijenquiz of een fotozoektocht. Deelnemen kan vanuit verschillende locaties (Genk C-mine, Bokrijk, Visit Hasselt, domein Keiwit en de abdijsite Herkenrode). Elk deelnemend gezin ontvangt trouwens gratis het splinternieuwe stripverhaal ‘Het Blije Bijenteam’ van Suske en Wiske.”

Huidige wintersterfte ligt op 18%

82 procent van de Vlaamse bijenvolken heeft de afgelopen winterperiode overleefd. De wintersterfte (18%) zit daarmee op een iets lager niveau dan vorig jaar. Dat blijkt uit de laatste enquête van het Vlaams Bijeninstituut. Zij bevragen ieder jaar de Vlaamse imkers.

“In de enquête stellen we twee vragen aan de imkers”, klinkt het. “Hoeveel volkeren heb je in oktober ingewinterd? Hoeveel volkeren ben je verloren? Sinds 2 april dit jaar kunnen imkers hun gegevens doorgegeven. De resultaten worden elke dag geüpdatet.”

Tot nu toe vulden 444 imkers de enquête in. Elke imker houdt gemiddeld negen bijenvolkeren. “In totaal werden 3.969 volkeren ingewinterd en verloren we 723 volkeren”, aldus het Vlaams Bijeninstituut. “Dat geeft een gemiddeld sterftecijfer van 18 procent. Uit onze resultaten blijkt bovendien dat vooral kleinere imkers een grotere sterfte ervaren.” Tegenover vorig jaar is er een lichte verbetering, toen lag de wintersterfte op 20 procent.


Het bijensymposium om 30 mei volgen? Alle info vind je hier.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek