Warm herfstweer is niet slecht voor land- en tuinbouw
nieuwsIndien het warme weer nog een maand aanhoudt, kan dit voor de sierteelt problemen opleveren. Wat de rest van de teelten betreft, levert het zachte weer enkel voordelen op. "De wintergewassen groeien goed, de oogst van groenten als bieten en winterprei verloopt vlotter dan andere jaren, het vee kan nog buiten blijven en de grond is niet te vochtig", aldus Bossuyt. Bovendien, voegt hij daar nog aan toe, moeten de glastuinbouwers door het warme weer minder verwarmen, wat natuurlijk goedkoper is.
René Vansnick, adviseur bij de studiedienst van de Waalse Federatie voor Landbouw is het daar mee eens. "De hoge temperaturen zijn goed voor de aardappelteelt en de groei van de wintergewassen".
Toch kan het weer voor de wintergewassen ook voor problemen zorgen. Als we dit jaar een erg strenge winter krijgen, zijn die gewassen beduidend kwetsbaarder", zegt Bossuyt. Ook Vansnick benadrukt dat de wintergewassen schade kunnen oplopen. "Indien het de volgende dagen 's nachts sterk gaat vriezen is het mogelijk dat de gewassen, doordat het eveneens erg vochtig is, bloot komen te liggen", aldus Vansnick.
Sommige boomkwekers zijn echter minder positief en klagen over de korte herbloei van de fruitbomen in oktober. "Die herfstbloei zal negatieve gevolgen hebben voor de productie van het jaar erna", zegt Thierry Duytschaever van boomkwekerij 'La Roseraie de Roselies' in Charleroi.
Een andere vaststelling is dat er geen vraag is naar seizoengroenten als kool en dat die daarom aan een lage prijs de deur uitgaan, aldus Damien Barbieux van de Waalse tuinbouwfederatie. Ook de veldsla doet het niet goed. Door overproductie als gevolg van het goede weer is de prijs danig gedaald.
Bent u bezorgd over de klimaatsverandering?
Lees ook: geVILT: Krijgen boeren het te warm onder de voeten?
Bron: Belga