header.home link

Wallonië en Brussel spreken steun uit voor Brabantse Wouden

Een week nadat de officiële kandidatuur voor de Vlaamse parken moest worden ingediend, hebben de Waalse en Brusselse ministers van Natuur de intentie uitgesproken om van de Brabantse Wouden een nationaal park te maken. In Hoeilaart ondertekenden beide ministers en de Vlaamse coalitie voor de Brabantse Wouden een intergewestelijke intentieverklaring.

8 juni 2023  – Laatste update 8 juni 2023 10:26
Lees meer over:

De Brabantse Wouden omhelzen zowel het Zoniënwoud, het Hallerbos als het Meerdaalwoud. Het gebied strekt zich uit in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Delen van het Zoniënwoud zijn trouwens de enige natuurgebieden in België die beschermd zijn als UNESCO-werelderfgoed. 

De intergewestelijke intentieverklaring voor de Brabantse Wouden moet de partners ertoe verbinden enkele gezamenlijke ambities voor de natuur in het gebied van 46.000 hectare voorop te stellen. Ook moet er van elkaar geleerd worden door de beste praktijken met elkaar te delen.

"Vandaag zetten we een belangrijke stap ten voordele van de bescherming van onze bossen. Ik ben blij dat ik samen met Waalse en Vlaamse collega's vooruitgang kan boeken om dit prachtige natuurlijke erfgoed te beschermen en de biodiversiteit te vergroten. Flora en fauna kennen geen gewestgrenzen", aldus minister van Leefmilieu van Brussel Alain Maron (Ecolo). “Zelfs als we niet als nationaal park erkend worden, is het positief dat we met de verschillende entiteiten kunnen samenwerken om het beheer van de wouden te verbeteren.

Ook Céline Tellier (Ecolo), Waals minister van Leefmilieu, was aanwezig bij de intentieverklaring. "Het is noodzakelijk dat we vastberaden en in nauwe samenwerking met alle betrokken partners handelen om onze bossen robuuster en wendbaarder te maken. We hebben de verantwoordelijkheid om dit kostbare en vitale erfgoed te behouden voor onszelf en de toekomstige generaties."

Landbouwer in Brabantse Wouden: "Wij willen boeren, geen B&B runnen of bos onderhouden"
Uitgelicht
Vlaams Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) maakt zich sterk dat de Vlaamse parken geen beperkingen zullen inhouden voor de landbouw. Maar dat lijkt in de praktijk toch anders...
8 mei 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek