Waalse boeren op straat voor “krachtige blauwtongmaatregelen”
nieuwsDe Waalse landbouworganisatie Fugea betoogt woensdag om 11 uur in Namen. De landbouwers willen de beleidsmakers stimuleren om “krachtige maatregelen” te nemen tegen de blauwtongepidemie. Het virus richt aanzienlijke schade aan bij schapen en runderen. Fugea wil onder meer dat vaccins en screenings worden vergoed.
De actie van woensdag moet de verliezen op de boerderijen onder de aandacht brengen. Boeren worden geconfronteerd met problemen zoals dierensterfte, een lagere melkproductie, miskramen en verminderde vruchtbaarheid bij dieren.
Miljoenenverlies
Fugea noemt het blauwtongvirus een crisis zoals we die in jaren niet meer hebben gezien. “Er zijn al minstens 2.300 uitbraken gemeld in België en de schade is groot”, schrijft de Waalse landbouworganisatie in een mededeling. “In België bijvoorbeeld stierven in juli en augustus 14.000 meer volwassen schapen dan in 2023. Aangezien elke ooi bijna 240 euro waard is, komt dit neer op een verlies van 3,3 miljoen euro, en dan hebben we het nog niet eens over de andere verliezen, met name die in verband met miskramen en verminderde vruchtbaarheid. Dit zijn zware verliezen die het voortbestaan van boerderijen en de hele sector bedreigen. “
Fugea laat ooienfokker Zoé Brusselmans uit Durbuy aan het woord. “Toen de ziekte uitbrak, heb ik mijn dieren dag en nacht in de gaten gehouden om ze de nodige verzorging te geven”, zegt ze. Maar dat was niet genoeg, mijn hele kudde werd ziek en ik verloor 15 procent van mijn ooien.”
Ook Samuel Batteux, melkveehouder in Leuze-en-Hainaut, getuigt via de boerenorganisatie. Hij vindt dat, hoewel de autoriteiten al maanden op de hoogte waren dat blauwtong terug zou opduiken, er veel te weinig maatregelen en steun zijn geleverd aan de boeren om de epidemie in te dijken. “Boeren voelen zich vaak hulpeloos en in de steek gelaten bij het omgaan met deze crisis”, zegt Batteux.
Steun gevraagd
Fugea vraagt dus ook om boeren financieel te steunen bij de aankoop van vaccins, geneesmiddelen en opsporingstest. De organisatie vraagt ook gerichte compensatie om de verschillende economische verliezen te dekken en wil een aanpassing van de Waalse GLB-regels voor schapenhouderijen.
Fugea vraagt ook om opheldering over de verantwoordelijkheden van de relevante autoriteiten en structuren, “die er niet in geslaagd zijn om op deze crisis te anticiperen of oplossingen te bieden aan de boeren”, klinkt het. “Andere epidemieën zouden ons grondgebied kunnen treffen, zoals FCO-8 of MHE aanwezig in Frankrijk, en we zullen doeltreffender moeten reageren.”
Fugea wil dus dat de overheid krachtige maatregelen zal nemen. “Sinds de crisis begin dit jaar hebben veel politieke besluitvormers zich bereid verklaard om de landbouwsector te steunen”, schrijft de organisatie. “Nu is het tijd om dit aan de boeren te bewijzen.”
De Waalse landbouwminister Anne-Catherine Dalcq heeft maandag 16 september de landbouworganisatie ontvangen, naar aanleiding van een overleg over eventuele maatregelen. Desalniettemin zal de protestactie op 25 september plaatsvinden.

Bron: Eigen berichtgeving