VS aanvaarden al 80 procent van Doha-ronde

De G8 roept zichzelf nog maar eens op een akkoord te sluiten over de liberalisering van de wereldhandel. Brazilië, India, China, Mexico en Zuid-Afrika hebben dat pleidooi donderdag onderschreven in het Italiaanse L'Aquila. Als de VS geen onverwachte wendingen nemen, moet het mogelijk zijn om de Doha-ronde volgend jaar af te ronden.
9 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De G8 roept zichzelf nog maar eens op een akkoord te sluiten over de liberalisering van de wereldhandel. Brazilië, India, China, Mexico en Zuid-Afrika hebben dat pleidooi donderdag onderschreven in het Italiaanse L'Aquila. Als de VS geen onverwachte wendingen nemen, moet het mogelijk zijn om de Doha-ronde volgend jaar af te ronden.

Vorig jaar werd op het nippertje geen akkoord bereikt omdat de VS en India het niet eens raakten over een speciale vrijwaringsclausule die boeren beschermt tegen goedkope invoer. Intussen zijn er in beide landen verkiezingen geweest. In India won de zittende premier Manmohan Singh, een overtuigd voorstander van liberalisering. In de VS won Barack Obama. Van hem is veel minder duidelijk welk standpunt hij inneemt over handel.

Sinds enkele maanden loopt in Washington een 'review' van het handelsbeleid. Het is voorlopig nog wachten op de uitkomst. Maar toch hebben de VS al signalen gegeven die het succes van de Doha-ronde dichterbij brengen. Vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven waren er verzoeken om de bestaande ontwerpteksten te wijzigen. Nu laat de Amerikaanse regering verstaan dat dit niet hoeft. 

De VS leggen zich dus neer bij de bestaande teksten, die over zowat tachtig procent van het hele pakket gaan. Een heleboel invoertaksen en landbouwsubsidies worden verlaagd, allerhande obstakels worden opgeruimd. Recente schattingen stellen dat de Doha-ronde wereldwijd 150 miljard dollar per jaar kan opleveren.

De winst is echter nog groter dan dat, schrijft De Tijd. Doordat er nu geen akkoord is, grijpen veel wto-lidstaten immers terug naar vormen van protectionisme. Ze kunnen dat omdat hun invoertaksen veelal lager liggen dan de plafonds die overeengekomen zijn in de Wereldhandelsorganisatie. Als iedereen zijn toegepaste tarieven optrekt naar de toegelaten maxima, kost dat de wereldeconomie 350 miljard dollar.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek