nieuws

Volt kan Bart De Wever niet bekeren tot vegetarisme

nieuws
Hij heeft afgezien, maar een eindeloze week lang heeft steakliefhebber Bart De Wever vlees van zijn menu geschrapt. De N-VA-voorzitter leefde een week als vegetariër bij wijze van experiment voor het discussieprogramma 'Volt' op Eén. Bekeerd is hij niet: "Twee minuten na de deadline lag er rundvlees op mijn bord. Zo'n vleesvervanger is immers als een alcoholvrij pintje: het lijkt erop, maar het is niet 'the real thing'".
28 oktober 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Hij heeft afgezien, maar een eindeloze week lang heeft steakliefhebber Bart De Wever vlees van zijn menu geschrapt. De N-VA-voorzitter leefde een week als vegetariër bij wijze van experiment voor het discussieprogramma 'Volt' op Eén. Bekeerd is hij niet: "Twee minuten na de deadline lag er rundvlees op mijn bord. Zo'n vleesvervanger is immers als een alcoholvrij pintje: het lijkt erop, maar het is niet 'the real thing'".

"Dit is geen stunt of grap", zegt Bart De Wever. "Het is de bedoeling om hiermee een ernstig debat te openen over onze toenemende vleesconsumptie, zeker nu ook de Aziatische landen meer vlees eten door de stijgende welvaart. De toename van CO2-uitstoot door al die koeien vormt immers een serieuze belasting voor ons ecosysteem".

'Volt' kon geen beter proefkonijn kiezen dan Bart De Wever. Niet voor niets is zijn lievelingsgerecht steak, bleu gebakken uiteraard. "Ik sta er 's nachts echt niet voor op", zegt hij, "maar als ik 's avonds van een lezing kom - en dat gebeurt toch verschillende keren per week - kan ik moeilijk de neiging weerstaan om niet te stoppen voor een hamburger of een boulet".

Van drie keer vlees per dag naar vegetarische slaatjes: het was geen simpele overstap voor De Wever. "De vegetarische schotel, die al jaren op het menu staat in het Vlaams parlement, heb ik voor het eerst uitgeprobeerd. Ik proefde ook allerlei vleesvervangers. Ik moet zeggen: ik beleefde er weinig tot geen culinair plezier aan. Zo'n quornburger is gewoon niet te vreten. Tofu vond ik niet slecht, maar het smaakt ook niet meteen naar meer".

De Wever heeft geen enkele keer gezondigd, maar hij telde wel letterlijk af tot zijn vegetarische week voorbij was. "Twee minuten na middernacht zat ik al met filet d'anvers voor mijn neus. Ik zou dit nooit de rest van mijn leven kunnen volhouden. Ik vind vegetarisme niet aantrekkelijk en ik zal het ook nooit aantrekkelijk vinden. Maar deze week heeft me wel geleerd dat ik het makkelijk met minder vlees kan doen".

Niet dat hij nu ook effectief het mes zet in zijn vleesverbruik. "Ik speel wel al een tijdje met de gedachte om gezonder te eten. Dokters waarschuwen me al lang dat ik later hoe dan ook de gevolgen zal voelen van de roofbouw die ik nu pleeg op mijn lichaam. Vroeg of laat zal ik dus wel mijn eetgewoonten moeten aanpassen".

Meer informatie: Eén, Volt, vanavond om 20.45 uur.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek