nieuws

"Volgende keer ga ik mee naar landbouwraad"

nieuws
"Bij de volgende Europese landbouwraad wil ik naast federaal landbouwminister Gabriëls zitten in de plaats van Happart", zo liet Vlaams landbouwminister Vera Dua, dinsdag weten tijdens het actualiteitsdebat over de landbouwproblematiek in het Vlaams parlement.
21 maart 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
"Bij de volgende Europese landbouwraad wil ik naast federaal landbouwminister Gabriëls zitten in de plaats van Happart", zo liet Vlaams landbouwminister Vera Dua, dinsdag weten tijdens het actualiteitsdebat over de landbouwproblematiek in het Vlaams parlement.

"Waarom gaat u niet mee naar de Europese landbouwraad en zien we daar wel altijd uw Waalse collega? Happart kent Europa en weet waar hij zijn belangen moet verdedigen. Of hebt u geen interesse?", vroeg CVP-er Jef Van Looy zich tijdens het debat af. Maar niet alleen vanuit de oppositie, ook vanuit de meerderheid (met name van haar partijgenote Isabelle Vertriest) werd Agalev-minister Dua aangemaand zich in het vervolg wat meer te profileren op het Europese forum.

"Ik heb me voorgenomen om een actievere rol te spelen op het vlak van het Europese landbouwbeleid", beloofde Dua. Ze heeft federaal landbouwminister Gabriëls schriftelijk laten weten dat ze hem wil vergezellen naar de volgende Europese landbouwraad. "Aangezien elk land maar over twee zitjes beschikt, zal Happart deze keer niet meekunnen. Met twee op één stoel zitten, is toch wat moeilijk", klonk het. Dua temperde ook het belang van de rol van de gewestministers.

"Het is Gabriëls die als woordvoerder optreedt. Hij doet dat trouwens goed. Happart dook de jongste keren toch enkel op bij persmomenten".

Tijdens het debat werd de situatie van de landbouwsector, met de opeenvolging van crisissen, becommentarieerd.

De CVP verzette zich tegen het beeld waarbij de hele landbouwsector als "de" agro-industrie wordt afgeschilderd en de grootschaligheid met de vinger wordt gewezen als de oorzaak van mond- en klauwzeer. "Wat is grootschaligheid? In Amerika en Canada zijn er bedrijven met duizenden koeien en die zijn vrij van MKZ", klonk het.

VLD-er Denys kantte zich tegen de roep om het economisch belang ondergeschikt te maken aan de ethiek van het dierenwelzijn. "Een landbouwer is geen hobby-boer. Hij kweekt met liefde voor zijn dieren, maar ook om ze te verkopen en er zijn brood mee te verdienen".

"Iedereen praat over de belangen van de landbouwers. Niemand over de 5 miljoen burgers die via allerlei belastingen die landbouwsector financieren", zei SP-er Bruno Tobback. "Wie betaalt de kosten van waterzuivering en wie draait op voor de milieuvervuiling als gevolg van bemesting door de landbouwsector?" Een sector die overigens miljarden subsidies krijgt. "Ik eis niet dat we die betoelaging stoppen. Ik wil gewoon waar voor m'n geld. Momenteel betalen we miljarden voor veiliger voedsel, maar dat kunnen ze ons niet garanderen", klonk het.

Isabelle Vertriest (Agalev) wees op het feit dat de consument veel te ver af staat van de boer. "En onbekend maakt onbemind. Er ontstaat een vertrouwenscrisis bij de consument". In plaats van te wachten op een volgende crisis moet het landbouwbeleid (vooral op Europees niveau) omgegooid worden. De VU/ID-fractie (Jos Bex en André-Emiel Bogaert) kan zich vinden in een lichte prijsstijging van het vlees als daarmee maar de voedselzekerheid wordt gewaarborgd. Ze drongen -net als hun collega's- aan op uniforme Europese afspraken om de crisissen aan te pakken.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek