FAO vreest voor wereldwijde voedselvoorziening nu vogelgriep steeds meer zoogdieren treft
nieuwsDe VN-voedselorganisatie FAO vraagt de lidstaten om de verspreiding van het vogelgriep in te tomen. Al honderden miljoenen vogels zijn wereldwijd besmet geraakt met het virus en steeds meer zoogdieren worden eveneens getroffen door de ziekte. Een ongeziene situatie volgens FAO-directeur-generaal Godfrey Magwenzi, die zegt dat de impact op de wereldwijde economie en voedselvoorziening niet te onderschatten is.
Vogelgriep stond centraal binnen de laatste briefing van het FAO. De organisatie vraagt met aandrang aan de VN-lidstaten om strengere bioveiligheidsmaatregelen en monitoring te hanteren. Het virus treft immers lokale economieën en hun voedselzekerheid, maar ook de lokale biodiversiteit: zowel kippen als wilde vogels worden immers getroffen door het virus. En hoewel het virus de naam ‘vogelgriep’ draagt, worden er ook steeds meer zoogdieren door getroffen. Begin deze maand werden voor het eerst in België twee katten getroffen.
Om een gezamenlijke aanpak van het virus te concretiseren, hebben FAO en de Werelddiergezondheidsorganisatie WOAH recent een strategie opgesteld voor de komende tien jaar: de ‘Global strategy for the prevention and control of highly pathogenic avian influenza’. Naast betere samenwerking, communicatie en strengere bioveiligheid, worden lidstaten ook aangemaand hun labocapaciteit te vergroten.

De vice-directeur-generaal van FAO Beth Bechdol zegt dat de lidstaten zullen moeten samenwerken om het virus aan te pakken. Alle lidstaten moeten hun diergezondheidssystemen op punt zetten. “Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel”, zegt ze. “Als we samenwerken kunnen we de impact van vogelgriep op de dierlijke en menselijke gezondheid reduceren.”
300 nieuwe vogelsoorten besmet
De vogelgriepepidemie is van een heel andere aard dan vier jaar geleden. Er raken steeds meer regio’s en diersoorten getroffen door het virus. Sinds 2021 zijn er bij minstens 300 nieuwe vogelsoorten besmettingen vastgesteld.
Bechdol kijkt eveneens naar private spelers om mee te helpen in deze strijd. Bedrijven spelen volgens Bechdol een cruciale rol in het ontwikkelen van nieuwe vaccins en detectiemethoden. Tijdens de briefing werd ook nog eens opgeroepen om te investeren in het pandemiefonds van de Wereldbank. Dit instituut verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en economisch zwakkere landen, zodat ook zij het virus kunnen intomen.
Belgische situatie
In België beperkt de verspreiding van de vogelgriep zich vooral in het noorden van Vlaanderen. De afgelopen maand is het virus aangetroffen op drie pluimveebedrijven: één in Stekene en twee in Sint-Gillis-Waas. Maar er worden ook geregeld wilde vogels aangetroffen met een besmetting. De meest recente gevallen dateren van 7 maart, een buizerd in Berlare en een blauwe reiger in Lochristi.

Bron: Eigen berichtgeving / Sciensano / FAO