header.home link

Voedingsproducten met meelwormen krijgen groen licht van EU

13 januari 2021

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft geoordeeld dat meelwormen veilig zijn voor menselijke consumptie. Het is de eerste keer dat de Europese voedselexperts zich uitspreken over een toelatingsaanvraag voor voedingsproducten op basis van insecten.

Lees meer over:

Liggen er binnenkort volop koekjes, smoothies of pasta op basis van meelwormen in de winkelrekken? Volgens de evaluatie van het EFSA vormt het verorberen van deze insecten alvast geen probleem voor de menselijke gezondheid indien bepaalde productievoorwaarden worden gerespecteerd. Het agentschap waarschuwt wel dat mensen met bepaalde allergieën de insecten misschien beter niet eten.

Meelwormen zijn larven van de meeltor. Ze zijn bijzonder rijk aan vetten, vezels en proteïnen, hoewel de wetenschappers van het EFSA wel beklemtonen dat het proteïnegehalte mogelijk wordt overschat.

De wetenschappers van het EFSA maakten de evaluatie na een verzoek van de Europese Commissie, die een aanvraag van een Frans bedrijf voor een Europese markttoelating had ontvangen. Dat gebeurt op basis van een nieuw wetgevend kader dat sinds 2018 van kracht is en de goedkeuring van zogenaamde ‘novel foods’ regelt. De beoordeling door EFSA vormt een belangrijke stap in het vergunningsproces. Het laatste woord is voor de Commissie en de lidstaten.

Bah-factor

In andere werelddelen staan insecten al langer op het menu, maar een doorbraak op de Europese markt is om culturele en regelgevende redenen vooralsnog uitgebleven. Pleitbezorgers betogen nochtans dat eetbare insecten heel voedzaam zijn en dat de consumptie ervan de ecologische voetafdruk van de voedselproductie verkleint en de bevoorradingszekerheid versterkt.

"Er zijn cognitieve redenen die voortvloeien uit onze sociale en culturele ervaringen, de zogenaamde 'bah'-factor, die maken dat het eten van insecten voor vele Europeanen een weerzinwekkende gedachte is, maar dergelijke houdingen kunnen veranderen met de tijd en blootstelling", stelt onderzoeker Giovanni Sogari van de universiteit van Parma in de mededeling van het EFSA.

Er is alleszins belangstelling om meer voedingsproducten op basis van insecten op grote schaal naar de winkelrekken te brengen. Er zijn inmiddels vijftien aanvragen voor markttoelatingen voor producten op basis van insecten ingediend. Vier van die aanvragen, onder meer voor krekels en sprinkhanen, doorlopen bij het EFSA momenteel de laatste fases van het evaluatieproces.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek