Voedingsindustrie onderwerpt zich aan reclamecode
nieuwsReclame voor voeding mag ook niet aansporen om meer te eten. Mensen die op een gezonde manier leven en eten mogen niet belachelijk worden gemaakt. De reclamecode heeft vooral aandacht voor kinderen en jongeren. Gedaan met Popeye die spinazie aanprijst, want het gebruik van bekende figuren en mascottes wordt strikt gereglementeerd. De reclame mag kinderen ook niet aansporen om bij hun ouders te zeuren dat ze bepaalde koekjes of chocola zouden kopen. En het verbruik van voedingsmiddelen mag niet geassocieerd worden met succes in de sport, populariteit of intelligentie.
De code gaat in op 1 mei 2005. De naleving ervan wordt gecontroleerd door de JEP, de Jury voor Eerlijke Praktijken inzake reclame. Consumenten met klachten of die willen weten of Bifidus inderdaad de darmflora bevordert, kunnen terecht bij de JEP. Als het wetenschappelijk bewijs niet geleverd kan worden, moet het bedrijf de reclame stopzetten. Doet het dat niet, dan is er al een akkoord met de media dat die de reclame zal weren. Bedrijven kunnen ook van tevoren hun reclamecampagne voorleggen aan de JEP.
Fevia wil met de code ook de strijd aanbinden tegen obesitas. "Een complex probleem dat in alle lagen van de bevolking voorkomt en dat niet alleen wordt opgelost door snoepautomaten uit scholen te weren", zegt Chris Moris, directeur-generaal van Fevia. Bedrijven die het handvest ondertekenen, verbinden er zich toe voldoende kennis te hebben van de gezondheidsaspecten en samenstelling van hun producten enerzijds en van de voedingsbehoeften en gezondheidsaspecten van de consument anderzijds. "Dat lijkt evident, maar is het niet. Veel bedrijven hebben niet eens een voedingsdeskundige in dienst", zegt Moris.
In een maand tijd heeft de helft van de 300 grote voedingsbedrijven met meer dan vijftig werknemers het handvest al ondertekend.
Bron: De Standaard