header.home link

VLM countert kritiek van ABS op mestbeleid en kunstmestregister

18 mei 2021

Volgens de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) is de kritiek van ABS op het beleid niet terecht. Zo wijst VLM er onder meer op dat de beslissing om maatregelen van MAP6 nog in 2019 in te voeren, ondersteund werd door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof en dat ook alle landbouwers op de hoogte werden gesteld van het uitstel van kunstmestregister.

Lees meer over:

In een persbericht liet ABS vorige week weten dat het er niet over te spreken is dat "de overheid haar fouten altijd maar afwentelt op de landbouwsector". Er werd verwezen naar het tussentijds stikstofkader, maar ook het mestbeleid, de aanpak van de droogte en het kunstmestregister werden op de korrel genomen door de landbouworganisatie. In al deze dossiers vindt ABS het niet kunnen dat landbouw als de grote schuldige wordt aangewezen. Het riep het beleid op om zijn verantwoordelijkheid op te nemen.

Uitgelicht
ABS is het beu dat de overheid haar fouten altijd maar afwentelt op de landbouwsector. “Als het stikstofdebacle ons iets heeft geleerd, dan is het dat wel. En het mestbeleid i...
16 mei 2021 Lees meer

Uitstel MAP6

Er waren onder meer scherpe woorden voor het mestbeleid en het kunstmestregister, twee zaken waarvan de uitvoering onder de verantwoordelijkheid van VLM valt. Enerzijds hekelde ABS het feit dat MAP6 in de schoot van de Vlaamse regering laattijdig werd goedgekeurd waardoor de nieuwe maatregelen met terugwerkende kracht werden ingevoerd waardoor er geen wijzigingen meer mogelijk waren op het veld.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de strenger wordende mestwetgeving als een gekend bedrijfsrisico moet worden beschouwd

VLM

Volgens VLM is de discussie over het in voege treden van MAP6 beslecht door het Grondwettelijk Hof. “In zijn arrest van 4 februari stelde het hof dat het verantwoord was om de in MAP6 opgenomen maatregelen onmiddellijk vanaf 2019 door te voeren en dit zonder overgangsmaatregelen. In zijn motivering wijst het Grondwettelijk Hof onder meer naar de slechte waterkwaliteit in landbouwgebied en naar het feit dat de strenger wordende mestwetgeving als een gekend bedrijfsrisico moet beschouwd worden”, verklaart VLM.

Overtredingen

ABS stoorde zich ook aan het feit dat “in mediacampagnes wordt uitgepakt met grote percentages aan overtredingen en slechte resultaten”. De landbouworganisatie noemde de controles willekeurig en stelde dat meerdere (administratieve) fouten als aparte overtredingen worden geregistreerd.

Volgens VLM klopt dit niet. “De controles op het naleven van de maatregelen zijn hoofdzakelijk gebaseerd op een data-gedreven risicoanalyse en focussen op die gebieden waar de waterkwaliteit het slechtst is. Bovendien vermelden we bij rapporteringen steeds het aantal overtredingen ten opzichte van het aantal uitgevoerde controles”, zegt VLM-woordvoerder Leen Van den Bergh.

Kunstmestregister

Ook over het kunstmestregister was ABS scherp. “Het beleid heeft zijn visie over het kunstmestregister eenzijdig doorgeduwd, met als gevolg een regen van klachten over een niet-werkend systeem omdat de website voortdurend platligt en landbouwers niet beschikken over exacte cijfers”, zo klonk het in het persbericht. De landbouworganisatie vond het ook niet kunnen dat landbouwers van dit uitstel niet rechtstreeks op de hoogte werden gebracht.

We merken dat ook heel wat landbouwers en handelaars zonder problemen kunnen inloggen en registreren in het kunstmestregister

VLM

VLM erkent dat de werking van het kunstmestregister vorige week verstoord was. “Onze afdeling Informatica stelt alles in het werk om problemen die gemeld worden, zo snel mogelijk op te lossen. We hebben gemerkt dat er toch ook heel wat handelaars en landbouwers zijn die zonder problemen kunnen inloggen en registreren”, verduidelijkt Van den Bergh.

“Toch hebben we naar aanleiding van de problemen vorige week beslist om de deadline voor het invullen van het kunstmestregister uit te stellen tot 31 mei. Niet alleen de sectororganisaties en de consulenten werden daarbij op de hoogte gebracht, maar ook de landbouwers en de kunstmesthandelaars werden hierover rechtstreeks aangeschreven”, benadrukt VLM.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek