Vleessector voert actie op donderdag 22 januari
nieuwsUit protest tegen het feit dat de regering de kosten van de testen wil afwentelen op de sector worden die dag in alle Vlaamse provincies met tractoren en vrachtwagens protestkaravanen gehouden. Per provincie is er een centrale verzamelplaats waar rond het middaguur toespraken gehouden worden. In Wallonië zijn er geen acties omdat de financiering vooral de sector in Vlaanderen treft. De Waalse landbouworganisaties steunen het protest niet, de Waalse veehandel en slachthuizen doen dat wel.
Het ontwerp-KB dat op 19 december 2003 principieel werd goedgekeurd door de ministerraad voorziet een dubbele inning op niveau van de slachthuizen. Naast een retributie van 17 euro per getest rund wordt een "solidaire gezondheidsheffing" geheven voor elke kilo vlees die het slachthuis verlaat. Deze tweede heffing geldt niet enkel voor rundsvlees maar ook voor kalver-, pluimvee- en varkensvlees. De Boerenbond berekende dat dit een gemiddeld veebedrijf per jaar in totaal tussen 725 (melkveebedrijf) en 4.102 euro (varkensbedrijf) zal kosten.
De vleessector eist dat de gemeenschap de kosten van dit extra onderzoek mee draagt omdat het BSE-onderzoek ingesteld werd in het belang van de algemene volksgezondheid. De sector vindt het verder onaanvaardbaar dat ook de kalver-, pluim- en varkenssector moet meebetalen voor de testen zonder dat ze betrokken partij zijn en wijst er voorts op dat de kostprijs voor een BSE-test in ons land driemaal zo duur is als in de ons omringende landen.
In het voorstel dat de sector aan de regering heeft overgemaakt eist de sector om te beginnen een marktconforme prijs voor de BSE-testen. De overheid moet binnen hetgeen de EU toelaat de testkosten dragen. Bij overschrijding kan de resterende kost via een bijdrage direct worden aangerekend aan de producent van de BSE-testplichtige runderen. Een inningsysteem op niveau van de slachthuizen is op die manier niet meer nodig. De slachthuizen moeten vrij kunnen opteren voor een erkend labo wat een efficiëntere organisatie mogelijk maakt. Dit voorstel werd deze week door minister van Volksgezondheid afgewezen.
Bron: Belga