Vleesprijs voor paarden gedaald tot 80 cent per kilo
nieuwsHet paardenslachthuis van Flanders Meat Group in het West-Vlaamse Rekkem verwerkt dit jaar 30 procent meer paarden dan in 2009. Door de economische crisis doen steeds meer eigenaars hun paarden van de hand. Ze verkopen hun dieren voor de slacht wanneer het vlees meer oplevert dan een nieuwe koper biedt. Door het grote aanbod daalde de vleesprijs voor paarden tot 80 cent per kilo.
Vorig jaar verwerkte de Flanders Meat Group, het grootste paardenslachthuis van België, wekelijks 120 paarden. Momenteel zijn er dat elke week 150. Het is vooral de recessie die paardeneigenaars naar het slachthuis brengt. “Iemand die vroeger vijf paarden hield, houdt het nu bij drie. Een vijfde van de dieren die hier geslacht worden, komt uit Duitsland, Nederland en Frankrijk”, zegt veearts Luc Van Esbroek van de Flanders Meat Group.
Paarden kunnen sinds kort nochtans alleen maar geslacht worden als ze bij de eerste registratie zijn opgegeven als slachtpaard, ook al wordt het eerst voor sport of recreatie gebruikt. “Veel eigenaars vloeken als ze horen dat hun paard niet geslacht mag worden omdat het niet als slachtpaard geregistreerd staat”, zegt Olivier Kemseke van paardenvleesverwerker Chevideco.
Paarden die geregistreerd staan als sportpaard kunnen enkel door een spuitje van de dierenarts sterven en moeten tegen betaling opgehaald worden door het vilbeluik Rendac. Dat verwerkte voor het derde jaar op rij meer kadavers. Vorig jaar waren er dat 5.816, in 2005 haalde het 4.333 dode paarden op. “In plaats van tussen de 200 en 800 euro op te brengen, moet de eigenaar dan geld toeschieten”, klinkt het.
Door de enorme stijging van het aanbod slachtpaarden is de vleesprijs gekelderd. Een kilo paardenvlees kost momenteel slechts 80 eurocent. “Per slachtpaard wordt er gemiddeld zo’n 100 euro minder betaald dan vorig jaar”, weet Olivier Kemseke. De lage prijzen doen de binnenlandse consumptie niet echt stijgen. “De binnenlandse vraag blijft stabiel, de rest wordt geëxporteerd naar Italië, Frankrijk en Zwitserland.”
Toch ziet Kemseke de situatie niet al te zwart in. “De winter staat voor de deur, het gras op de weides is weg. Dan moeten eigenaars investeren in voeding en die is zeker dit jaar duurder geworden. In de lente valt het aanbod van paarden traditioneel terug.” Bij de Belgische Confederatie van het Paard zien ze de ‘babyboom’ van de jaren ’90 als oorzaak van het paardenoverschot.
“Steeds meer fokken, dat was toen de trend. Die paarden zijn nu bijna 20 jaar oud. Daar komt de crisis bovenop en steeds meer formaliteiten en kosten: het inplanten van een chip, registratie in een centrale databank, enz.”, zegt Jean-Pierre Devos. Volgens hem spelen de fokkers in op deze veranderende markt met lage prijzen. “We zien nu al dat het aantal veulens elk jaar daalt. Ook voor 2011 zullen er wellicht 15 procent minder veulens gefokt worden.”
Bron: De Morgen