Vlamingen kunnen voortaan bodemkwaliteit op perceelniveau nakijken

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een nieuwe website gelanceerd waarop alle beschikbare informatie over de bodemkwaliteit in Vlaanderen openbaar wordt gemaakt. Vlaanderen kent in totaal 85.000 zogenaamde historische risicogronden. Maar uit een recente enquête blijkt dat de helft van de Vlamingen geen idee heeft hoe de bodem onder zijn of haar voeten eraan toe is.

19 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 december 2023 14:45
Lees meer over:

Op de website www.bodemkwaliteit.be kan iedereen voortaan informatie opzoeken over de kwaliteit van zijn of haar grond. Zo kan er achterhaald worden of er al dan niet bodemverontreiniging is, of er verder onderzoek of sanering nodig is, of als er al een bodemonderzoek heeft plaatsgevonden, enz. Ook kan er meer informatie worden geraadpleegd over een fabriek in de buurt van publieke gronden zoals een sporthal of school.

"Wij trekken onze lessen uit de hele PFAS- en 3M-saga", reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Er moet meer transparantie komen qua milieu- en bodemvervuiling. Daar maken we nu werk van. Voortaan zullen de eigenaars van hun gronden kunnen zien wat het verleden van de bodem is en wat de bodemkwaliteit nu is.” De nieuwe tool is het vervolg op de website degrotegrondvraag.be, die sinds 2019 door 240.000 Vlamingen werd geraadpleegd.

Sinds 1996 werkt OVAM aan het wegwerken van historische verontreiniging bij 85.000 risicogronden in het Vlaamse Gewest. Risicogronden zijn gronden waar activiteiten werden of worden uitgevoerd die mogelijk bodemverontreiniging kunnen veroorzaken. De afvalmaatschappij laat alle risicogronden in Vlaanderen onderzoeken. Met die informatie kan OVAM de vervuiler verantwoordelijk stellen voor de sanering. Indien er geen verantwoordelijke gevonden wordt, saneert de OVAM de grond ambtshalve.

Eind 2022 werd voor 58 procent van de risicogronden (49.111) een oriënterend bodemonderzoek (OBO) uitgevoerd. Voor een derde van de onderzochte gronden (15.847) waren verdere maatregelen nodig en volgde een beschrijvend bodemonderzoek (BBO). Een BBO onderzoekt de omvang en de risico’s van de bodemverontreiniging en bepaalt de eventuele saneringsnoodzaak.

Wereldbodemdag: Uniek bodempaspoort in de kijker
Uitgelicht
Sinds september kunnen alle Vlaamse landbouwers hun bodempaspoorten raadplegen van de percelen die ze gebruiken. Geen betere dag dan Wereldbodemdag om dit nieuwe maar nog onbe...
5 december 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek