header.home link

VLAM-exportincubator draait op volle toeren

28 juni 2021

Het voorbije jaar hebben corona en de brexit de Vlaamse voedingsbedrijven op het vlak van export parten gespeeld. Beurzen waren er nauwelijks en contacten gebeuren meer dan ooit digitaal. De promotie van onze land- en tuinbouwproducten kon niet zoals vroeger. Een goede reden om innovatief te denken en op een andere manier onze lekkere producten aan de man te brengen. Na een oproep van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) samen met VLAM, kunnen 29 innovatieve exportvoorstellen op steun rekenen.

Lees meer over:
haven-Antwerpen-export_VLAM

In 2020 lanceerde VLAM de eerste exportincubator. Veertien projecten kregen toen een financiële ondersteuning voor een totaal steunbedrag van 300 000 euro. In april 2021 volgden twee nieuwe exportincubatoren om de gevolgen van de brexit op te vangen.

De steun bedraagt maximaal 40.000 euro als het om een groepsproject gaat of 20.000 euro voor een individueel project. De indiener zorgt zelf voor minstens 50 procent eigen inbreng. Een jury beoordeelde de ingezonden projecten objectief op hun merites en selecteerde 29 voorstellen. Ze kunnen samen op ruim 580.000 euro steun rekenen.

“De brexit heeft veel onzekerheden met zich meegebracht”, reageert Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. “We staan opnieuw klaar om bedrijven met innovatieve en frisse ideeën op het vlak van export van voeding en sierteelt te steunen. De projecten zijn uiteenlopend. Gaande van virtuele markten, de ontwikkeling van digitale platforms, de deelname aan een wijnbeurs tot virtuele inspecties. Dat is belangrijk, want er liggen nog heel wat kansen voor onze kwaliteitsvolle Vlaamse producten.”

Voor het Verenigd Koninkrijk gaat het onder meer over de promotie van verschillende soorten peren, promotie van groenten en fruit op vroegmarkten tot de automatisering van douaneaangiftes. “We zien een aantal zaken terugkomen in verschillende projecten richting het Verenigd Koninkrijk zoals de deelname aan beurzen en bezoeken ter plaatse”, weet Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM. “Verder zijn er verschillende projecten die focussen op systemen voor het automatiseren en digitaliseren van douane en/of fytosanitaire formaliteiten.”

Er liggen nog heel wat kansen voor onze kwaliteitsvolle Vlaamse producten

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

Eén van de projecten die ondersteund wordt door de exportincubator werd bedacht door Frederik Braet, zaakvoerder van plantengroothandel Gmallplants. “We werken aan een automatisering van onze douane-aangiftes waardoor we vertragingen bij het afleveren van planten bij onze VK-klanten kunnen vermijden”, legt hij uit. “Dat is heel belangrijk omdat we met verse producten werken. Het gaat over verschillende soorten documenten: export- en importdocumenten, een fytosanitair document en een aangifte bij DEFRA. Intern voorzien wij de hardware om deze tools op te laten draaien en opleiding voor de betrokkenen om met deze tools te werken. Dit alles zorgt ervoor dat wij onze VK-klanten kunnen blijven leveren, zonder dat de klant bij iedere levering formaliteiten moet vervullen.”

Ook groente- en fruitveiling BelOrta kan dankzij wat extra steun onze peren ook aan de overkant van het Kanaal promoten. “We willen een breed assortiment peren (Conference, Concorde & Cepuna) vastere voet aan de grond doen krijgen op de Britse markt en liefst jaarrond leveren”, zegt Glenn Sebregts, divisiehoofd marketing en externe communicatie:. “We voorzien in activiteiten die zich zo dicht mogelijk bij de consument bevinden. Met name proeverijen zijn belangrijk om de topsmaak en -kwaliteit van ons perenassortiment in de kijker te kunnen zetten.”

FEBEV, de Federatie van het Belgische Vlees, trekt dan weer richting het Oosten. “We willen inzetten op technische ondersteuning van drie acties op de Aziatische markt”, legt Michael Gore, afgevaardigd bestuurder, uit. “Het gaat daarbij over integratie van verschillende controle-elementen en inspecties op afstand, wat hopelijk een aanleiding kan zijn voor bepaalde markten om iets sneller te openen voor onze producten. Verder wensen we een technische leidraad te voorzien voor de Chinese administratie en klanten waarin de praktische werking opgenomen wordt van de huidige inspanningen die de bedrijven leveren om aan de eisen te voldoen. Tot slot werken we een script uit om op gestandaardiseerde wijze een zelfaudit te laten uitvoeren door onze bedrijven. Met name Zuid-Korea is vragende partij voor zo’n aanpak.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek