Vlaanderen investeert 3,3 miljoen euro in klimaatadaptatie

In het kader van het Vlaams Klimaatadaptatieplan heeft de Vlaamse regering nog eens 3,3 miljoen euro vrijgemaakt voor lokale beschermingsmaatregelen tegen droogte en wateroverlast. Dat maakt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag bekend.

5 mei 2023  – Laatste update 11 mei 2023 8:21
Lees meer over:

De investeringen kaderen in het programma Water-Land-Schap, waarin landbouwers, bedrijven, bewoners en landschapsbeheerders samen naar oplossingen zoeken voor lokale watergebonden problemen. "Via de bijkomende middelen kunnen in vier nieuwe gebieden opnieuw maatregelen genomen worden om ons beter te beschermen tegen droogte en wateroverlast", zegt minister Demir. "De maatregelen helpen om het water beter vast te houden en om zo de natuur, de landbouw en het landschap weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.”

Gebiedscoalities

Er zijn vier zogenaamde gebiedscoalities geselecteerd die middelen krijgen om in hun streek efficiënte maatregelen te nemen. Het eerste is het Cowala-project, waarin het regionaal landschap Rivierenland, de gemeente Zemst en Natuurpunt samenwerken om op het grondgebied van de stad Mechelen en de gemeentes Zemst en Boortmeerbeek het hemelwater maximaal te benutten. In Limburg hebben het regionaal landschap Haspengouw & Voeren, de provincie Limburg en de stad Bilzen dan weer de handen in elkaar geslagen om in het speerpuntgebied Munsterbeek tot een klimaatrobuuste inrichting te komen. Die maatregelen worden genomen op het grondgebied van de stad Bilzen en de gemeente Zutendaal.

In Oost-Vlaanderen werden twee projecten geselecteerd. Zo zullen op het grondgebied van de gemeentes Melle, Merelbeke, Oosterzele en Gavere maatregelen gerealiseerd worden die wateroverlast, waterschaarste en waterkwaliteit integraal aanpakken. Voor het andere project engageert de provincie zich ertoe om via de verkregen middelen de Zwalmvallei verder klimaatrobuust in te richten.

De Vlaamse Overheid financiert 80 procent van de kosten met middelen vanuit het Vlaams Klimaatadaptatieplan, waarbinnen de principes van de Blue Deal werden geïntegreerd om de waterschaarste- en droogteproblematiek aan te pakken. Via die bijkomende middelen zijn ondertussen in totaal 15 lokale gebiedscoalities aan de slag binnen het programma Water-Land-Schap 2.0.

Meer info op de website van VLM.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek