Vlaamse waterkwaliteit verbetert niet meer sinds 2003
nieuws"Algemeen beschouwd kampen de Vlaamse waterlopen met een te laag zuurstofgehalte en te hoge concentraties aan nitraten, pesticiden en andere waterverontreinigende stoffen", luidt het bij de VMM. Zo voldeed in 2004 maar dertig procent van de meetplaatsen aan de norm voor zuurstofconcentratie. "Zuurstof is nochtans belangrijk voor het leven in het water en speelt een grote rol in het zelfzuiverende vermogen van de waterloop", aldus VMM.
Ook de nitraatconcentraties blijven zorgen baren. Het percentage van de meetpunten dat de nitraatnorm respecteert, zakte in 2004 terug naar 67,5 procent. in 2002 en 2003 was dit 75 procent. "Dit is merkwaardig, omdat er in 2004 heel wat riolen en zuiveringsinstallaties bijgekomen zijn, de veestapel aanzienlijk afgebouwd is en steeds meer zuiveringsstations uitgerust zijn met een nutriëntverwijdering", aldus de VMM. Van de MAP-meetpunten heeft in de winter van 2004 41 procent minstens een keer de nitraatdrempel overschreden. "Vooral de bekkens aan de IJzer en de Leie zijn problematisch", stelt de VMM.
De VMM noteerde in 2004 ook 199 incidenten. Dat zijn abnormaliteiten die aanleiding kunnen geven tot het niet halen van normen en verplichtingen. Van de gemelde incidenten hadden er 102 "een belangrijke negatieve impact" op het milieu. De Vlaamse Milieumaatschappij vraagt nu aandacht voor de optimalisering van de bestaande infrastructuur. Zo is de aanvoer van afvalwater naar zuiveringsstations soms problematisch, omdat het afvalwater te sterk verdund wordt met "niet-verontreinigd grond-, oppervlakte- en hemelwater". Bovendien kan een deel van het rioleringswater ongezuiverd in de waterlopen overlopen wanneer de riolen overbelast zijn.
De VMM is daarom begonnen aan een knelpuntendatabank. "Een derde van het gemeentelijk rioleringsnetwerk en het gewestelijk collecteringsstelsel werd al gescreend. Daarbij werden niet minder dan 4.300 knelpunten geregistreerd", luidt het bij de VMM. "In 41 procent van de probleemsituaties gaat het om aangesloten grachten". De maatschappij toont zich in haar jaarverslag tevreden over de politieke inspanningen.
"Minister Peeters heeft oog voor de aangehaalde problemen", luidt het. "Hij heeft verschillende acties ondernomen om de geblokkeerde dossiers vooruit te helpen en liet een eerste optimaliseringsprogramma goedkeuren, met 57 projecten voor 47,4 miljoen euro." Het investeringsbudget voor gemeentelijke rioleringen en kleinschalige zuiveringsinstallaties verdubbelde volgens de VMM ook ten aanzien van de voorgaande jaren.
Bron: Belga