Vlaamse leghennenhouders morren over eierprijzen

De Vlaamse leghennenhouders grommen over de eierprijzen. Ondanks de goeie vraag en de hoge voederkosten zit er nauwelijks beweging op de notering. Daar komen nu nog mogelijks ook exportbeperkingen naar derde landen bij door de vogelgriep.

9 december 2021  – Laatste update 12 december 2021 9:01

Terwijl de prijzen van de eieren in historische termen niet laag staan, zijn ze wel geen weerspiegeling van de fors gestegen voederkosten. “Onze kippenhouders betalen tot 35 procent meer aan voederkosten, en zij kunnen deze niet doorrekenen aan hun afnemers. Dat betekent dat sommige kippenhouders aankijken tegen twee jaar waarin ze onder de kostprijs hun eieren moeten verkopen”, zegt Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee.

Met een zelfvoorzieningsgraad van 104 procent zwemt de Belgische markt alvast niet in de eieren. We eten en verwerken meer eieren en dus is die zelfvoorzieningsgraad de laatste jaren langzaam gedaald. Ook over heel de Europese markt bekeken is er maar net voldoende productie. De import van de Oekraïnse eieren is het laatste jaar duidelijk gedaald. Langs de andere kant is de uitvoer naar het VK wel stilgevallen voor vele versproducten door langere administratieve procedures. Voor eieren gaat het zelfs om een daling met 74 procent.

Vogelgriep

En dan zijn er nog de exportbeperkingen door de vogelgriep. Danny Coulier verwacht de grootste crisis in jaren: “De vogelgriep is zeer persistent, de besmetting is asymptomatisch, maar wel dodelijk en ze treft nu ook braadkippen op gelijke wijze als leghennen. Langs de ene kant heb je exportbeperkingen naar derde landen, maar in de bewakingszone kunnen geen nieuwe rondes meer opgezet worden. Dat zal zijn invloed hebben op de vraag.”

Europese prijzen

Voor de consistent lage prijzen te counteren wordt naar Europa gekeken. De Belgische prijsvorming in Kruisem is sterk afhankelijk van de Duitse en de Nederlandse eiernoteringen. Voor de prijzen van braadkippen speelt dit minder. “Alles wijst erop dat de genoteerde prijzen niet de markt weerspiegelen maar door grote spelers kunstmatig laag gehouden worden. Meer dan tijd dat dit eens op Europees niveau grondig doorgelicht wordt", zegt Danny Coulier van de Landsbond Pluimvee.

Wouter Wytynck, die voor Boerenbond, de pluimveesector opvolgt, is voorzichtiger: “Dat de eierprijs vandaag nog vraag en aanbod weerspiegelt, lijkt niet meer te kloppen. We zijn zeer afhankelijk van het buitenland en moeten bekijken of hier nog wel sprake is van een vrije markt of dat de markt te veel is geïntegreerd. Alvast op vlak van eierhandel is er weinig concurrentie en dus niet veel opties voor de leghennenhouders. “

 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek