Vlaamse landbouwgrond kost gemiddeld 52.000€/ha
nieuwsDe Federatie van het Notariaat (Fednot) publiceert voor de eerste keer - naar aanleiding van de Beurs van Libramont - een barometer over landbouwgronden in België en de verschillende provincies. In de eerste zes maanden van 2018, kostte een perceel landbouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 52.137 euro per hectare. De waarde wordt bepaald door de ligging, de omgeving, de bodemstructuur en de kwaliteit van de grond. Daarnaast is het ook belangrijk of de grond vrij of verpacht is en wat de pachtwijze in dat geval is. "De combinatie van deze elementen kan ervoor zorgen dat sommige landbouwgronden heel wat meer waard zijn dan de gemiddelde landbouwgrond”, klinkt het.
De nieuwste notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) zoomt voor het eerst in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. De prijs varieert sterk naargelang de regio of de provincie waarin de grond gelegen is. “In Vlaanderen kost landbouwgrond in het eerste semester van 2018 gemiddeld het meest, landbouwers betalen er tussen 37.000 euro per hectare in Vlaams-Brabant tot 64.000 euro per hectare in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen”, laat Fednot weten. “In Wallonië ligt de gemiddelde prijs per hectare opvallend lager. De gemiddelde prijs voor landbouwgrond varieert er tussen 27.000 euro per hectare (provincie Luxemburg) en 39.000 euro per hectare (Waals-Brabant).”
De meeste transacties op landbouwgronden vinden trouwens plaats in Vlaanderen. In de eerste zes maanden van 2018 lagen 64,1 procent van alle verkochte landbouwgronden in het Vlaams Gewest. Wallonië vertegenwoordigt net geen 36 procent. “Gemiddeld betaalde men in het Waals Gewest 20.000 euro minder per hectare”, weet Fednot. “Over de jaren heen is het prijsverschil tussen de regio’s ook enkel toegenomen. In 2013 was landbouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 50 procent duurder, nu is dat zo’n 60 procent.” Zowel in Vlaanderen als Wallonië betaalt men jaar na jaar gemiddeld meer per hectare. Over een periode van vijf jaar kost een hectare landbouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 35 procent meer. Wallonië ziet een groei van 25 procent tegenover 2013.
De waarde van landbouwgrond hangt af van verschillende factoren: de ligging, de omgeving, de bodemstructuur, de kwaliteit van de grond en het feit of de grond vrij of verpacht is. “Soms wordt de prijs de hoogte in gestuwd omdat de grond in de toekomst een nieuwe bestemming krijgt”, klinkt het. “Of omdat het om een zéér grote grond gaat. De combinatie van deze elementen kan ervoor zorgen dat sommige landbouwgronden heel wat meer waard zijn dan de gemiddelde landbouwgrond.” Vergeleken met 2017 stijgt het nationaal gemiddelde van een perceel landbouwgrond met vijf procent, een trend die zich dus al enkele jaren doorzet.
Landbouwgrond lijkt trouwens een goede investering te zijn. Fednot houdt al sinds 2013 de prijzen van landbouwgrond in de gaten en ziet een gunstige evolutie in de waarde van landbouwgrond. “In vergelijking met 2013 betaalt men voor een perceel landbouwgrond in België gemiddeld bijna 10.000 euro meer per hectare”, zegt Fednot. “Inflatie in rekening gebracht, stijgt de waarde van een hectare landbouwgrond zo’n 18 procent. Voor een woonhuis is dat over de dezelfde periode slechts drie procent en voor een appartement amper één procent.”
Het aantal verkochte landbouwgronden verschilt sterk van provincie tot provincie en hetzelfde gaat op voor de gemiddelde prijs. De provincies Antwerpen en West-Vlaanderen hebben gemiddeld de duurste landbouwgronden en de gemiddeld goedkoopste percelen bevinden zich in de provincies Luxemburg en Henegouwen. “Landbouwgronden in Antwerpen en West-Vlaanderen zijn in 2018 gemiddeld 43 procent duurder dan het nationaal gemiddelde en 23 procent duurder dan het Vlaams gemiddelde”, klinkt het bij Fednot. “In Henegouwen en Luxemburg steeg de prijs het minst sterk sinds 2013 (+15,2% en +20,4%). De goedkoopste provincies van het land vergroten hiermee hun achterstand ten opzichte van de andere provincies.”
Meer weten? De volledige Barometer Landbouwgrond kan je hier raadplegen.
Bron: Eigen verslaggeving / Belga