nieuws

Vlaamse biogasinstallaties zetten de toon in Europa

nieuws
In Vlaanderen zijn een 35-tal biogasinstallaties actief. "De sector doorstond een harde leerschool en bouwde zo een unieke technologie en knowhow op, die vooruitloopt op de rest van Europa", zegt Dirk Van Eersel van Biogas Vlaanderen in De Tijd. De vzw Biogas Vlaanderen verenigt acht vergisters.
24 mei 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18
Lees meer over:

In Vlaanderen zijn een 35-tal biogasinstallaties actief. "De sector doorstond een harde leerschool en bouwde zo een unieke technologie en knowhow op, die vooruitloopt op de rest van Europa", zegt Dirk Van Eersel van Biogas Vlaanderen in De Tijd. De vzw Biogas Vlaanderen verenigt acht vergisters. Het digestaat laten de ondernemers verwerken tot een droge korrelmeststof waar wereldwijd veel vraag naar is.

"De Vlaamse vergisters zijn het pioniersstadium voorbij", schrijft De Tijd na een gesprek met Biogas Vlaanderen. Door een gebrek aan steun of de verkeerde technologie zijn veel pioniersprojecten slecht afgelopen, maar de resterende biogasinstallaties (in 2011 waren er volgens Biogas-E vzw 35 installaties actief of in opstart, nvdr.) hebben een unieke technologie en knowhow opgebouwd.

De grondstofstromen in een biogasinstallatie bestaan voor zo'n 40 procent uit afval van de voedingsindustrie en onverkochte volumes van supermarkten. Voorts gaat er in een vergister zo'n 30 procent dierlijke mest en de rest zijn landbouwgewassen zoals maïs. Die mix blijkt ideaal om veel methaan te produceren. Dat biogas wordt omgezet in groene stroom.

De 35 Vlaamse vergisters produceren samen jaarlijks zo'n 300 gigawattuur groene stroom, vlooide De Tijd uit, wat goed is voor 13 procent van de totale hernieuwbare-energieproductie in Vlaanderen. Voor elke 1.000 kilowattuur krijgen de vergisters een groenestroomcertificaat van 80 tot 100 euro. Wanneer via warmtekrachtkoppeling ook nog warmte wordt geproduceerd, komen daar nog WKK-certificaten bij. Die warmte wordt doorgaans gebruikt om het natte restproduct (digestaat) te drogen.

De acht partners van Biogas Vlaanderen brengen dat gedroogde digestaat naar Fertical in Antwerpen. Daar wordt het gehomogeniseerd, zodat een mestkorrel ontstaat met alle nutriënten, zoals stikstof, fosfaat en kalium, een volwaardig alternatief voor kunstmeststof.

"Biogasinstallaties zijn duurzamer dan andere hernieuwbare-energiebronnen en beantwoorden perfect aan het principe cradle to cradle", zegt Jimmy Quirynen, de eigenaar van Quirynen Energy Farming in Merksplas. De sector zet voedseloverschotten om in hernieuwbare energie, is essentieel voor het overleven van de Vlaamse landbouw, levert continu elektriciteit aan het net en verlaagt door de decentrale productie bovendien de distributiekosten.

"Ondanks die voordelen krijgt de sector de minste subsidies van alle hernieuwbare energiebronnen", merkt Kristel Van den Broek op. Zij is coördinator van Vlaco, de vzw die instaat voor de kwaliteit van de compost en het digestaat uit het vergistingsproces. "De opbrengst van de groenestroomcertificaten in de biogassector is veel te klein, zeker in verhouding tot wat andere hernieuwbare energiebronnen krijgen."

Bron: De Tijd

Beeld: Quirynen Energy Farming

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek