Vlaams wijnbouw goed voor 1,1 miljoen flessen wijn in 2020

De Vlaamse wijnbouwers hebben afgelopen jaar maar liefst 1,1 miljoen flessen wijn geproduceerd. Dat maakte landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) vorige week bekend tijdens een bezoek aan wijndomein Entre Deux Monts in Heuvelland, waar negen wijnbouwers een charter Duurzame Wijnbouw ondertekenden.

5 juli 2021  – Laatst bijgewerkt om 6 juli 2021 9:35
Lees meer over:
wijnbouwers-heuvelland-duurzaam-crevits-1280

De wijnbouw in Vlaanderen zit duidelijk in de lift met een groei in het aantal wijnbouwers. Terwijl er in 2019 nog 114 waren, steeg dat aantal naar 134 in 2020. “De Vlaamse wijnbouw is geen klein broertje meer in de grote landbouwfamilie, het is een volwaardige en beloftevolle zelfstandige sector”, zegt minister Crevits.

Provincie Limburg tekent de sterkste stijging op qua aantal wijnbouwers, met 37 wijnboeren, dat zijn er tien meer dan in 2019. In Vlaanderen zijn er bovendien dubbel zoveel wijnboeren als in Wallonië. Ook het areaal is in Vlaanderen opnieuw gestegen in 2020. Het gaat om 327 beplante hectare tegenover 270 hectare in 2019. In vergelijking met 2018 is er bijna 100 hectare bijgekomen. Gemiddeld heeft een wijnboer 3 hectare aan wijnstokken.

0

134 wijnboeren in Vlaanderen in 2020

0

327 hectare wijnbouwareaal in Vlaanderen in 2020

0

850 liter wijn geproduceerd in Vlaanderen in 2020 (x1.000)

De stijging van het aantal wijnbouwers en het areaal vertaalt zich logischerwijze ook in een sterke toename van de productie. In Vlaanderen werd in 2020 ongeveer 850.000 liter wijn geproduceerd. Dat is bijna 100.000 liter meer dan in 2019. Er wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd (466.000 liter), daarna mousserende witte wijn (177.000 liter), gevolgd door rode wijn (130.000 liter), rosé (52.000 liter) en tot slot mousserende rosé (25.000 liter).

“Die sterke stijging willen we bestendigen”, aldus Crevits. “In maart van dit jaar werd al een wijnsymposium georganiseerd. Daarop kwamen 350 wijnmakers, wijnliefhebbers, producenten, experten en onderzoekers samen om kennis en expertise uit te wisselen. Dit najaar komt daar een vervolg op met een ronde tafel met de hele sector. Daarbij willen we niet alleen wijnbouwers betrekken maar ook alle Vlaamse onderzoek rond wijn en de verschillende beleidsniveaus om zo een optimale samenwerking in de Vlaamse wijnsector te stimuleren. De sector moeten kunnen uitgroeien tot een echte producentenorganisatie waardoor er betere omkadering is en de samenwerking tussen wijnbouwers gestimuleerd wordt.”

De sector moeten kunnen uitgroeien tot een echte producentenorganisatie waarbij de samenwerking tussen wijnbouwers gestimuleerd wordt

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

Charter Duurzame Wijnbouw

Minister Crevits maakte de cijfers bekend tijdens een bezoek in het West-Vlaamse Heuvelland, een erkend wijnbouwgebied dat sinds 2005 de Beschermde Oorsprong Benaming (BOB) Heuvellandse Wijn mag dragen. De regio telt ondertussen 22 wijnbouwbedrijven met in totaal 64 hectare aanplant, jaarlijks goed voor zo’n 235.000 flessen wijn.

In 2015 werd de vzw Vintage Heuvelland opgericht die de wijnboeren uit de regio groepeert. Negen van hen hebben nu de handen in elkaar geslagen om een antwoord te formuleren op de toekomstige uitdagingen. “Het doel is om onze wijn te promoten op een duurzame manier”, vertelt Martin Bacquaert van het wijndomein Entre-Deux-Monts.

Met de ondertekening van het charter Duurzame Wijnbouw engageren ze zich om onder meer in te zetten op de lokale economie en de korte keten, het duurzaam beheer van de wijngaard, de spaarzame omgang met water en grondstoffen en de verbetering van de biodiversiteit in de wijngaard.

wijngaard-wijnbouw-druivenrank-1280

Duurzaamheid, in ruime zin, is voor de wijnboeren hét sleutelwoord. “Veel bezoekers vragen ons of we biologische telen, voor veel mensen is dat immers een zwart-witverhaal”, gaat Bacquaert verder. “Maar terwijl de biologische land- en wijnbouw puur gaat over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, gaat onze focus breder. Wij hanteren namelijk een holistische kijk op duurzaamheid, met oog voor de ecologische koolstofvoetafdruk. Zo heeft één van onze boeren een machine ontwikkeld waardoor we in één keer kunnen schoffelen én maaien, waardoor we een rit uitsparen.”

Verder gaat de aandacht ook naar het spaarzaam omspringen met energie en investeringen in zonnepanelen en LED-verlichting, het inzaaien van gras- en bloemenstroken om nuttige insecten aan te trekken en het inschakelen van de nieuwste landbouwmachines voor onder meer mechanische onkruidbestrijding zodat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum kan beperkt worden.

De ondertekening van het charter kadert binnen het Leaderproject Duurzame Wijnbouw, een samenwerking tussen vzw Vintage Heuvelland, de gemeente Heuvelland, Inagro, Syntra West en PC Fruit.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek