Vlaams parlement keurt nieuw mestdecreet goed

Het Vlaams Parlement keurde woensdag een reeks wijzigingen aan het huidige mestdecreet goed. Daarmee wordt het ontwerp-mestactieplan in Vlaamse wetgeving omgezet. “Met deze omzetting komen we tegemoet aan één van de belangrijkste voorwaarden die Europa stelde voor het verkrijgen van derogatie”, zegt minister Joke Schauvliege.
4 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Het Vlaams Parlement keurde woensdag een reeks wijzigingen aan het huidige mestdecreet goed. Daarmee wordt het ontwerp-mestactieplan waarover Vlaanderen een akkoord heeft bereikt met Europa, in Vlaamse wetgeving omgezet. “Met deze omzetting komen we tegemoet aan één van de belangrijkste voorwaarden die Europa stelde voor het verkrijgen van derogatie”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

Na maanden overleg bereikte Vlaanderen op 16 februari 2011 een akkoord met de Europese Commissie over een ‘Ontwerp actieprogramma Nitraatrichtlijn 2011 - 2014‘. Dit actieprogramma, dat zich in de eerste plaats richt op een verdere verbetering van de waterkwaliteit, is een noodzakelijke voorwaarde opdat Vlaanderen een derogatieregeling zou kunnen verkrijgen. Deze derogatie houdt in dat binnen de afgesproken bemestingsnormen meer dierlijke mest gebruikt mag worden. De voorbije jaren maakten meer dan 3.000 bedrijven voor een totaal areaal van meer dan 86.000 ha van deze derogatie gebruik.

Europa koppelde twee belangrijke bijkomende voorwaarden aan een mogelijke toekenning van een derogatie: het ontwerp van actieplan moest via een raadpleging voorgelegd  worden aan de bevolking en moest eerst in Vlaamse wetgeving worden omgezet. “De raadpleging kon op een ruime reactie rekenen en gaf ons meteen een goed idee van een aantal knelpunten", zegt minister Schauvliege.

De decreetwijziging bood de gelegenheid sommige van deze punten bij te sturen, zonder aan de contouren van het actieplan te raken. In het Vlaams parlement keurden de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a het decreetvoorstel goed. De oppositiepartijen Open Vld, Vlaams Belang en LDD stemden tegen, omdat ze de regels te streng vinden. Groen! vindt een aantal bepalingen uit het nieuwe decreet nefast voor de biologische landbouw en stemde ook tegen.

Nu de decreetwijzigingen zijn goedgekeurd, ligt de weg naar de bespreking van de derogatieaanvraag volgens Schauvliege open. "Wij zijn tot het uiterste gegaan om tot een werkbaar en milieueffectief actieplan te komen. In de laatste rechte lijn willen we nu ook alles in het werk stellen om op het Europees Nitraatcomité van 17 mei de Vlaamse derogatie binnen te halen", aldus de minister.

Schauvliege wil de landbouwsector, die al ernstige inspanningen levert, bijstaan met een degelijk flankerend beleid. Daartoe kon de minister bij de begrotingscontrole van de Vlaamse regering bijkomend vier miljoen euro vrijmaken voor een reeks concrete initiatieven. Zo zet zij nog dit jaar 2,5 miljoen euro opzij voor de individuele begeleiding van landbouwers en waterkwaliteitsgroepen.

Eén miljoen euro gaat naar onderzoek naar het deskundig gebruik van dierlijke- en kunstmest en nog eens 300.000 euro naar de beperking van de administratieve overlast via het e-loket. "In plaats van bestraffend op te treden, willen wij juist de landbouwers helpen om ook voor hun bedrijf de doelstellingen te halen", zegt Schauvliege. Zij begrijpt dat dit niet in één of twee jaar lukt, vandaar dat zij voor de volgende jaren een structurele ondersteuning wil uitwerken.

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek