Vissers tussen hoop en vrees voor nieuwe quota
nieuwsDe nieuwe quota gaan in op 1 januari 2009. "Strengere quota betekent minder vis en dus ook minder omzet in de vismijnen", reageert afgevaardigd bestuurder van Vismijn Oostende Vincent Dewaele. "Het probleem met kabeljauw is niet eenvoudig. Wat er vandaag op zee gebeurt, is schrijnend. Vissers vangen ongewild kabeljauw doordat die soort op sommige plaatsen welig tiert en ze samen zwemt met andere vissoorten. Die kabeljauw wordt gevangen, maar kan niet worden gecommercialiseerd en gaat dus opnieuw overboord, waar die vissen niet meer kunnen overleven door het opgelopen drukverschil. Alleen de meeuwen en andere roofvissen profiteren van deze verspilling".
"Het is dus noodzakelijk dringend de quotaregeling te herzien. In het Verenigd Koninkrijk zijn er proefprojecten aan de gang om nieuwe quotasystemen uit te werken, ons land moet hierin dringend volgen. We weten allemaal dat de natuur onder enorme druk staat en ook onze vissers zijn bezig de vistechnieken te verbeteren en werken ook met stookoliebesparende maatregelen. Verandering en evolutie zijn nodig om te blijven bestaan. Het enige wat wij vragen is openheid en transparantie, samenhorigheid en betrokkenheid", gaat Vincent Dewaele verder.
Reder Willy Versluys uit Oostende stelt dat er nog geen reden is tot paniek. "Als het quotum voor tong stijgt, is dat heel belangrijk. Maar kabeljauw is uiteraard ook belangrijk voor de kustvisserij. Het is geen verrassing dat de vangst op kabeljauw ingekrimpt wordt, maar panikeren hoeft niet. Als er geen beperking komt op rog en pladijs is dat ook al een goed teken", zegt de reder.
Visser Johan Hennaert hoopt dat de quota niet verlaagd zullen worden. "Elke quotadaling is voor ons uiteraard slecht en heeft gevolgen voor de visserij. Als de vangst op kabeljauw nog eens wordt verminderd, gaan we amper nog iets mogen vangen. En het was al zo weinig in 2008. Als je de vergelijking maakt met tien jaar geleden blijft er bijna niets meer over. Nochtans zit er veel kabeljauw in zee en wij kunnen het weten. Als het quotum voor tong stijgt, is dat wel positief. We wachten af".
Restaurant Le Tempête in Middelkerke is gespecialiseerd in visgerechten. Betekenen lagere quota duurdere menu's? "We staan daar eigenlijk niet echt bij stil. We hebben een vaste prijs voor tong en kabeljauw en die wordt in principe niet aangepast. Het is wel zo dat je de ene keer meer betaalt voor de aankoop dan de andere keer, maar dat compenseert. Als de prijs plots echter enorm stijgt, zullen we wel genoodzaakt zijn de prijzen aan te passen. Maar voorlopig blijven de prijzen bij ons onveranderd", verzekert Sissau.(KS)
Meer informatie: Voorstel Europese Commissie (pdf)
Bron: Het Laatste Nieuws