Vijf firma's wachten op aanbesteding biobrandstoffen
nieuwsOm aan zijn Europese verplichtingen te voldoen, zou België voor eind 2005 al 42.000 ton bio-ethanol moeten produceren om met gewone benzine te mengen en 116.000 ton biodiesel. Voor die deadline is het al te laat, want er staat nog geen enkele fabriek. Om de productie van biobrandstoffen aan te moedigen, werkt de regering met quota voor bedrijven die in die markt willen stappen. Wie geen quotum krijgt, kan niet accijnsvij leveren. Pas wanneer de regering een quotum toekent, kunnen de vijf bedrijven echt van start gaan.
Voor François Huyghe van Boerenbond is het duidelijk dat België niet voldoende biodiesel kan aanmaken op basis van eigen grondstoffen. "Om tegen 2010 tot 333.5000 ton biodiesel aan te maken, zullen we massaal koolzaad en sojaolie moeten invoeren', meent Huyghe. De inzaai van winterkoolzaad in Vlaanderen vertienvoudigde dit jaar tot 800 hectare, maar dat blijft een peulschil.
Voor de productie van bio-ethanol liggen de zaken anders. Jaarlijks zal ons land 120.000 ton moeten aanmaken om vanaf 2010 de EU-norm te halen. Daarvoor zijn 32.250 ha graan en 8.600 ha suikerbieten nodig. België telt 320.000 ha akkergrond en 88.000 ha suikerbieten. Er zou dus slechts tien procent van die landbouwgrond voor bio-ethanol moeten ingezet worden en dat klinkt realistisch.
Bij wijze van proef hebben Bioro en Oleon al biodiesel aangemaakt. Ze verkochten de beperkte loten in Duitsland, waar een open markt voor biodiesel bestaat. Oleon plant een capaciteit van 95.000 ton, Bioro een capaciteit van 130.000 ton. Ook het Amerikaanse Cargill overweegt om in die markt te stappen met een fabriek in Gent of Antwerpen. Twee spelers willen bio-ethanol gaan produceren: Alcofinance wil een fabriek in de Gentse haven bouwen en de groep Südzucker plant een fabriek in Wanze. Ze bouwen elk een capaciteit op van 85.000 ton, met ruimte voor uitbreiding om op termijn te kunnen exporteren.
Bron: De Tijd