Vier jaar cel gevorderd voor diefstal boordcomputers bij CNH in Zedelgem

Drie Litouwers hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor twee inbraken bij producent van landbouwmachines CNH in Zedelgem. Bij de feiten werden GPS-schermen ter waarde van in totaal 400.000 euro buitgemaakt. Het openbaar ministerie eiste vier jaar effectieve gevangenisstraf.

19 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 december 2023 20:58
Lees meer over:

Eind februari 2019 kreeg het bedrijf een eerste keer ongewenst bezoek van een dievenbende. Volgens het openbaar ministerie (OM) maakten ze tachtig touchscreens van landbouwvoertuigen buit. Ook in het weekend van 14 en 15 april werd het bedrijventerrein binnengedrongen door een gat in de omheining te maken. Deze keer werden 123 dergelijke GPS-schermen gestolen. De totale waarde van de buit zou volgens het parket 436.000 euro bedragen.

Aan de oprit van de E40 in Beernem werden op 16 april 2019 vier zakken en een rugzak met kledij ontdekt. Bepaalde schoenen konden gelinkt worden aan sporen bij CNH. Bovendien werd op een sigarettenpeuk en op een handschoen het DNA van Aivaras U. (32) aangetroffen. Het DNA van Alvydas M. (47) en Mantas B. (37) zat dan weer respectievelijk op een werkhandschoen en op een flesje drinkyoghurt. 

Volgens het openbaar ministerie komt de bende ook in aanmerking voor een mislukte woninginbraak en voor de diefstal van kabels van Infrabel. Daarnaast werd opgemerkt dat U. en B. absoluut niet aan hun proefstuk toe waren. In die omstandigheden werd vier jaar effectieve celstraf gevorderd. De rechter doet uitspraak op 16 januari.

In de periode 2018-2019 was er sprake van een ware diefstallenplaag van GPS-systemen. Met steeds meer hoogtechnologisch materiaal op het bedrijf waren landbouwers in Vlaanderen en Wallonië een geliefd doelwit voor inbraken in loodsen om er GPS-systemen en boordcomputers te stelen. De schade liep vaak op tot enkele duizenden of zelfs tienduizenden euro's. Maatregelen nemen tegen dergelijke diefstallen is vaak onbegonnen werk door de uitgestrektheid van een landbouwbedrijf. Bovendien is het zo dat tractoren, in tegenstelling tot auto’s, geen unieke sleutel hebben. Een sleutel van het ene merk past meestal op alle tractoren van hetzelfde merk. Ook een verzekering nemen tegen diefstal is vaak niet evident en in veel gevallen zelfs onbetaalbaar.

Diefstal gps-systemen uit tractoren wordt ware plaag
Uitgelicht
Meer en meer landbouwers worden het slachtoffer van diefstal van gps-systemen en boordcomputers uit tractoren. Waar in Nederland al langer sprake was van een ware plaag, worde...
13 november 2018 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek