header.home link

Smart farming kan ook zonder toeters en bellen

Wat ooit startte als een idee om zijn vader te helpen bij het monitoren van het waterniveau in zijn waterput, groeide voor boerenzoon Sam Vanheule en zijn businesspartner Jonathan Sercu razendsnel uit tot een bedrijf genaamd Crodeon. Aan de hand van een twintigtal verschillende meetsensoren helpen ze nu landbouwers over heel België.

17 januari 2023  – Laatste update 18 januari 2023 7:18
Lees meer over:
DSC01735

Sam Vanheule zag zijn vader elke dag heen en weer wandelen richting de waterput om het waterniveau te bekijken of om te zien of de beregening en de ventilatie het nog deed. Dat moet toch makkelijker kunnen, vond hij. Samen met zijn studievriend Jonathan Sercu richtte hij in 2015 een bedrijf op en ontwierpen ze hun eerste ‘Reporter’, een monitoringsysteem waar verschillende sensoren op aangesloten kunnen worden en waarmee je metingen in real time op je smartphone kan volgen en een melding krijgt wanneer iets fout loopt.

Acht jaar later is de start-up verveld tot een scale-up, die net zijn tweede kapitaalronde achter de rug heeft waarbij één miljoen euro werd opgehaald. Het assortiment telt ondertussen een twintigtal sensoren, gaande van een bladnatsensor en een vorstdetectiesensor voor fruitbomen tot een CO2-sensor die koolstofdioxideverstikking tegengaat in stallen. Ook het originele monitoringsysteem is helemaal afgesteld zodat de landbouwer het zelf gemakkelijk thuis kan installeren. De metingen kunnen erna live bekeken worden via een app op de laptop of smartphone.

“Sensortoepassingen die automatisch aspecten bewaken, zijn bijzonder duur voor kleinere ondernemingen. Door een focus te leggen op het gebruiksgemak en eenvoud van onze sensoren moet er geen technieker ter plaatse komen om het systeem te installeren of om uitleg te geven. De landbouwer kan er onmiddellijk zelf mee aan de slag, zo zijn onze producten ook rendabel voor kleinere landbouwbedrijven”, zegt Jonathan Sercu.

creodon

Meten is weten

Hun technologie wordt door meer dan 250 klanten gebruikt waaronder ruim 100 landbouwers in België. “Onze populairste sensoren zijn de bodemvochtigheidsensor en de weersensor”, vertelt Jonathan Sercu. “Alle sensoren zijn in te delen in drie categorieën: water, weer en indoor klimaat. Zo kan je een bodemvochtigheidsensor en een weerstation inzetten om je teelten te verduurzamen en kan je een temperatuursensor in combinatie met een vochtigheidssensor gebruiken om de oogst optimaal te bewaren.”

In de toekomst wil Crodeon uitbreiden zodat de producten niet enkel kunnen meten en monitoren maar ook kunnen aansturen. Op deze manier kunnen heel wat processen geautomatiseerd worden.

“Smartfarming tot bij de teler brengen”
Uitgelicht
Hoge investeringskosten en een onzekere terugverdientijd schrikken landbouwers vaak af om te investeren in precisielandbouwtechnieken. Nochtans kan smartfarming de productivit...
3 februari 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek