VIDEO: Wordt soja in Vlaanderen een rendabele teelt dankzij lokale bacteriën?

Op dit moment is soja in Vlaanderen nog geen rendabele teelt. De opbrengst voor de boer is te laag en de kwaliteit van de oogst te wisselend. ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek) en VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) onderzoeken hoe soja in de toekomst een duurzame en rendabele teelt kan worden in Vlaanderen. Sojazaden worden behandeld met een coating die zorgt voor een symbiose tussen plant en bacterie voor een betere groei.  

10 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 augustus 2023 21:03

 

In 2021 gingen in 1.154 Vlaamse tuinen sojaplantjes in de grond voor het ‘Soja in 1000 tuinen’-project om het effect van de bodem in kaart te brengen. Een burgerexperiment dat wetenschappers van VIB en ILVO heeft geholpen om een speciale 'coating' te creëren. Die bacteriële samenstelling helpt de sojaplant groeien. Voordat de sojazaden gezaaid worden, worden ze eerst behandeld met de coating. Eerder dit jaar werden veldproeven opgestart om te testen of de coating ook effectief leidt tot de gewenste symbiose tussen plant en bacterie.  

Tijdens een persmoment werd getoond dat de behandelde planten stikstofhoudende knolletjes (nodules) hebben gevormd rond de wortels. Dat betekent dat bacteriële coating voor een betere wisselwerking tussen de sojaplanten en de bodem zorgt. Zo slaagt de plant erin om stikstof op te nemen. Dat is een essentiële voorwaarde om soja met voldoende opbrengst en een hoog eiwitgehalte te telen. 

De onderzoekers vergelijken sojaplanten van een proefveld dat met de Vlaamse bacterie is behandeld met een onbehandelde plant in een naburig proefveld. Het verschil in kleur, peulvorming en groeikracht is duidelijk merkbaar. 

Later dit jaar worden de sojaplanten geoogst en grondig geanalyseerd. Ook het proteïnegehalte van de soja wordt onderzocht. De onderzoekers zijn hoopvol en zullen nadien bekijken of de coating op grote schaal geproduceerd kan worden om in te gebruiken op onze Vlaamse velden.  

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek