nieuws

Verwarring in Europa over genmaïs van Monsanto

nieuws
De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) zegt dat het genetisch gemanipuleerde maïs van het Amerikaanse landbouwconcern Monsanto, dat nu bij Europa ter goedkeuring voorligt, wel degelijk even veilig is als zijn conventionele variant. EFSA meent dat er verwarring is ontstaan met een ander genetisch gemanipuleerde maïssoort die ter goedkeuring bij Europa voorligt, de kruising MON863-MON810.
24 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA) zegt dat het genetisch gemanipuleerde maïs van het Amerikaanse landbouwconcern Monsanto, dat nu bij Europa ter goedkeuring voorligt, wel degelijk even veilig is als zijn conventionele variant. Dat heeft EFSA dinsdag meegedeeld in een persmededeling.

Zondag was hierover verwarring ontstaan na een artikel in The Independent on Sunday over een "geheim" rapport van Monsanto waaruit zou blijken dat ratten die het ggo-maïs MON 863 hadden gegeten, ernstige afwijkingen van de organen zouden vertonen. De krant stelde dat Monsanto slechts een samenvatting van zijn onderzoeksdossier had doorgegeven aan EFSA.

EFSA stelt nu dat het wel degelijk het integrale dossier kon inkijken en daarop inderdaad zijn positief advies aan de EU van 29 oktober 2004 bevestigde. MON 863 is volgens EFSA dus veilig. Monsanto diende het dossier in bij de Duitse autoriteiten, die het vervolgens volgens de reglementering doorspeelden aan EFSA.

EFSA meent dat er verwarring is ontstaan met een ander genetisch gemanipuleerde maïssoort die ter goedkeuring bij Europa voorligt, de kruising MON 863 - MON 810. De onderzoekers konden hier nog niet tot een unaniem besluit komen en vroegen Monsanto om extra informatie over de kruising MON 863 - MON 810 en dus niet over MON863.

Die info stelde het bedrijf inmiddels al ter beschikking van EFSA en wordt momenteel onderzocht. De woordvoerder van eurocommissaris voor Gezonheid Markos Kyprianou bevestigde dinsdag dat het om een confidentieel rapport gaat. "Het is juist dat de Duitse autoriteiten, in samenspraak met Monsanto, beslisten om het dossier confidentieel te behandelen. De EFSA is hier bijgevolg ook aan gebonden", aldus de woordvoerder.

"Momenteel loopt er in Duistland wel een gerechtelijke procedure om het onderzoeksdossier van Monsanto openbaar te maken", vervolgde hij. EFSA bevestigde dat het dossier niet openbaar is. "Het werd wel grondig geëvalueerd door onze onafhankelijke onderzoekers en de (positieve) conclusie daarvan maakten we openbaar", zei de woordvoerster van EFSA, Anne-Laure Gassin.

Gassin zei nog dat dossiers die openbaar zijn steeds kunnen ingekeken worden door onderzoekers die niet verbonden zijn aan EFSA, mits ze daarvoor een aanvraag indienen die goedgekeurd wordt. "Voor dit dossier kan dat in de toekomst misschien ook, maar daarvoor moeten we wachten op de uitslag van de gerechtelijke procedure in Duitsland", zei Gassin.

MON 863 is een genetisch gemanipuleerde maïssoort van het Amerikaans lanbouwconcern Monsanto en werd zodanig ontworpen dat de plant beschermd is tegen vernietigende insecten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek