nieuws

Verrijkte eieren beschermen tegen oogziekte

nieuws
Nederlandse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat het eten van aangepaste eieren het zicht van patiënten met een oogziekte verbetert. De kleurpigmenten luteïne en zeaxanthine zouden met name een beschermende werking hebben tegen de ongeneeslijke oogziekte maculadegeneratie. De mens kan de pigmentstoffen alleen via voeding binnenkrijgen. Dat staat te lezen in een artikel in het novembernummer van het ziekenhuisblad Summum.
13 november 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Nederlandse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat het eten van aangepaste eieren het zicht van patiënten met een oogziekte verbetert. Bepaalde kleurpigmenten (luteïne en zeaxanthine) zouden een beschermende werking hebben tegen de ongeneeslijke oogziekte maculadegeneratie. De mens kan de pigmentstoffen alleen via voeding binnenkrijgen. Dat blijkt uit een artikel in het novembernummer van het ziekenhuisblad Summum.

De onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Maastricht zoeken samen met enkele bedrijven naar een remedie tegen maculadegeneratie. Bepaalde kleurpigmenten die van nature al in ei zitten zouden een beschermende werking hebben. Door kippen te voederen met extra luteïne en zeaxanthine en mensen de verrijkte eieren te laten eten, kan het gehalte van de stoffen in het oog toenemen, zo hebben de onderzoekers ontdekt bij proefpersonen.

De wetenschappers willen nu vervolgonderzoek doen op patiënten die lijden aan de oogziekte om te kunnen zien of zij er ook beter van worden.(GL)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek