Verkoop Zeeuwse mosselen gehalveerd
nieuwsDe daling van de verkoop van Zeeuwse mosselen heeft alles te maken met het uit de handel nemen van de Belgica-mosselen. Volgens het Voedselagentschap zit in de Belgische mossel een gifstof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. "De consument maakt blijkbaar geen onderscheid tussen de Belgische en de Zeeuwse mosselen", stelt Edwin Foudraine bij Prins en Dingemanse vast.
De bekende mosselrestaurants in Antwerpen voelen het ook. Bij Rooden Hoed bijvoorbeeld liepen al tal van telefoontjes binnen: "Voor ze reserveren, stellen de mensen vragen. Het zijn toch geen Belgische? Maar wij serveren alleen Zeeuwse. Zelfs dan worden er minder besteld".
De Nederlandse handelaars zijn des te meer getroffen omdat het seizoen traditioneel eerder op gang schiet in België dan in Nederland. Zo'n 75 procent van de Zeeuwse mosselen wordt in ons land verkocht. Die oogst wordt - net zoals de Belgische - continu getest op de aanwezigheid van giftige stoffen. In de Vlaamse 'mosselstrijd' zegt Belgica-baas Willy Versluys dat morgen al de resultaten van de tegenexpertise bekend zullen zijn. "Blijken die negatief te zijn, dan ben ik geboycot".
Het Voedselagentschap zegt dat het de stalen inderdaad te laat heeft binnengekregen, maar dat de heisa gerelativeerd moet worden. "Er is gebeurd wat moest gebeuren".(KS)
Bron: Gazet van Antwerpen