Verkiezing Biden verhoogt kans op zachtere brexit

Na overleg tussen de Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen blijven er nog steeds grote verschillen bestaan in standpunten over een brexitdeal. De verkiezing van Joe Biden als president van de Verenigde Staten lijkt alvast in de kaarten van de EU te spelen. Experten verwachten dat de brexit daardoor iets minder hard zal worden.

8 november 2020  – Laatste update 8 november 2020 16:00
Lees meer over:

De afgelopen tijd waren er tal van gespreksrondes tussen de EU en Groot-Brittannië en de laatste twee weken waren er “intense” bijeenkomsten. Toch blijven er nog steeds heel wat meningsverschillen over belangrijke kwesties, waaronder visserij en mechanismen om eerlijke concurrentie tussen Britse en Europese bedrijven te garanderen.

Er is enige vooruitgang geboekt, maar er blijven grote verschillen op gebied van gelijke concurrentievoorwaarden en visserij

Ursula von der Leyen - Voorzitter Europese Commissie

Dat bevestigen Johnson en von der Leyen ook na hun telefonisch overleg. "Er is enige vooruitgang geboekt, maar er blijven grote verschillen, vooral op het gebied van gelijke concurrentievoorwaarden en visserij. Onze teams zullen hard blijven werken", tweette von der Leyen.

Johnson zei dat de onderhandelingsteams maandag opnieuw in Londen zullen bijeenkomen "om de inspanningen om tot een deal te komen te verdubbelen", aldus een woordvoerder. "De premier verklaarde dat, hoewel er enige vooruitgang is geboekt in de recente discussies, er aanzienlijke verschillen blijven bestaan op een aantal gebieden, waaronder het zogenoemde gelijke speelveld en visserij", aldus de woordvoerder.

Deadline nadert met rasse schreden

Beide leiders gaven aan dat ze hebben afgesproken ook persoonlijk contact te houden, wat duidt op een verhoogde politieke inspanning om een nieuw handelspartnerschap te bewerkstelligen voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 december een overgangsperiode na de brexit beëindigt.

Vóór die tijd zijn er enkele weken nodig voordat een verdrag door beide partijen is doorgelicht en geratificeerd. Waarnemers hebben gezegd dat het wel heel krap wordt als er voor medio november geen akkoord wordt bereikt.

Beide leiders gaven aan dat ze hebben afgesproken ook persoonlijk contact te houden, wat duidt op een verhoogde politieke inspanning om een nieuw handelspartnerschap te bewerkstelligen voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 december een overgangsperiode na de brexit beëindigt.

Vóór die tijd zijn er enkele weken nodig voordat een verdrag door beide partijen is doorgelicht en geratificeerd. Waarnemers hebben gezegd dat het wel heel krap wordt als er voor medio november geen akkoord wordt bereikt.

Positief Biden-effect

Dat Joe Biden afgelopen zaterdag is uitgeroepen tot de 46ste president van de Verenigde Staten in de plaats van Donald Trump lijkt volgens experten in het voordeel van de Europese Unie te spelen. Tijdens de campagne liet Biden, die Ierse wortels heeft, verstaan dat er onder zijn presidentschap geen handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk komt als het Goede Vrijdagakkoord niet gerespecteerd wordt.

Onder mijn presidentschap komt het niet tot een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk als het Goede Vrijdagakkoord niet gerespecteerd wordt

Joe Biden - President-elect VS

“De onderhandelaars in Londen zien hun onderhandelingspositie door de verkiezing van Biden iets meer vernauwd. We zullen dus een zachtere brexit krijgen dan wanneer Trump de verkiezing had gewonnen”, zei UA-professor David Criekemans daarover in de studio van Terzake. Hij wijst er wel op dat zowel de brexit als de verkiezing van Trump als president het gevolg zijn van 30 jaar neoliberalisme en de economische politiek van ‘race to the bottom’ die gevoerd werd. “Daar moeten lessen uit getrokken worden en langs Europese zijde moet er een agenda gezet worden om ook een sociale dimensie aan die globalisering te breien”, aldus de professor.

Handel verstoord, ook bij akkoord

Ondertussen waarschuwt de Britse rekenkamer voor flinke verstoringen aan het einde van het jaar, zelfs als Groot-Brittannië en de EU tot een handelsakkoord komen. In het zwartste scenario van de National Audit Office kan er een file ontstaan van 7.000 vrachtwagens bij de havens in het zuidwesten van Engeland. Eén van de problemen is dat de havens nieuwe IT-diensten van de overheid nog niet hebben kunnen testen.

In het zwartste scenario kan er een file ontstaan van 7.000 vrachtwagen bij de havens in het zuidwesten van Engeland

Britse rekenkamer

Een ander probleem is dat de aandacht de afgelopen tijd ligt op de coronacrisis. "Het risico bestaat dat er een verstoring ontstaat terwijl overheid en bedrijven nog kampen met de coronacrisis", klinkt het. Daar komt volgens de Britse rekenkamer bij dat het risico op smokkel groter zal zijn. Noord-Ierland is volgens de rekenkamer op 1 januari niet klaar met het implementeren van systemen die nodig zijn voor de handel met de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Vanaf 1 januari moeten bedrijven onder meer nieuwe douanepapieren invullen, ook als er een handelsakkoord wordt gesloten. Volgens de National Audit Office kunnen bedrijven niet genoeg personeel vinden voor al dat papierwerk en is er niet genoeg ruimte op de douaneterreinen.

Bron: Belga / VRT Nws / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek