nieuws

"Verkeerd oormerk kost gezonde kalfjes het leven"

nieuws
"Mijn kalfje was zes maanden oud, springlevend en kerngezond. Maar omdat er onbewust een foutje in de identiteitsgegevens sloop, is het koudweg afgemaakt'', briest landbouwer Antoine Aerens uit Oostwinkel in Het Nieuwsblad. Volgens het Voedselagentschap worden sommige boeren het slachtoffer van hun eigen slordigheden, al wordt wel toegegeven dat zich problemen voordoen met de kwaliteit van de oormerken.
1 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
"Mijn kalfje was zes maanden oud, springlevend en kerngezond. Maar omdat er onbewust een foutje in de identiteitsgegevens sloop, is het koudweg afgemaakt'', briest landbouwer Antoine Aerens uit Oostwinkel in Het Nieuwsblad. "Tientallen landbouwers maakten net hetzelfde mee. Er moet een einde komen aan deze wantoestand. Anders grijpen we zelf in".

Kort na de geboorte krijgt elk kalfje twee oormerken en een kaart. Op die manier wordt de identiteit van het dier zwart op wit vastgesteld. "Het is echter algemeen geweten dat er iets grondig schort met de oormerken", zegt Aerens. "Vijftig tot zelfs zestig procent van die oormerken komt los. Daardoor lopen heel vaak koeien rond met slechts één oormerk en het is zelfs helemaal geen uitzondering als een dier geen enkel oormerk meer heeft".

Volgens Aerens loopt er een en ander fout bij de bestelling van nieuwe oormerken wanneer exemplaren zoek zijn geraakt. "Een landbouwer die het aandurft om binnen een korte tijdspanne tweemaal een oormerk met hetzelfde nummer te bestellen, wordt door het Voedselagentschap meteen als verdacht bestempeld'', zegt Aerens.

Wanneer inspecteurs gesjoemel vermoeden, horen daar ook een aantal DNA-proeven bij om zo de afstamming van de dieren na te gaan. "Daaruit bleek dat een van mijn zes maanden oude kalfjes onmogelijk het dier dat op de identiteitskaart stond aangegeven als moeder kon hebben. Het gaat om een pure vergissing, want het onderzoek toonde aan dat het kalfje wel een andere moeder heeft, maar dat die ook op mijn boerderij rondloopt. Vlak na de geboorte moeten dus een aantal gegevens verwisseld zijn', aldus Aerens. Het kalfje met de valse moeder werd door het Voedselagentschap afgemaakt.

Volgens Aerens moesten ook tientallen andere landbouwers, om dezelfde reden, een aantal kerngezonde dieren afmaken. "Die heksenjacht is onterecht, want als op eenzelfde nacht drie kalfjes worden geboren, is het quasi onmogelijk perfect na te gaan wie de moeder is. Bovendien is die hele heisa rond die slechte oormerken toch niet onze schuld'.

"Wij maken niet willekeurig dieren af", zegt Pascal Houbaert, woordvoerder van het Voedselagentschap. "Maar de relatie tussen moeder en kalf op zo'n identiteitskaart dient natuurlijk wel te kloppen. Als dat niet het geval is, moeten wij ingrijpen en het dier vernietigen. Sommige landbouwers worden echt wel het slachtoffer van hun eigen slordigheid. Als de persoon in kwestie niet perfect kan aanduiden welke twee dieren bij elkaar horen, dan kunnen wij daar natuurlijk ook niet veel aan verhelpen".

De kwestie van de slechte oormerken wordt alvast onderzocht. "Iedereen weet dat daar iets mee schort. We willen dan ook zo snel mogelijk ingrijpen, al is dat niet altijd even evident". Minister van Landbouw Leterme (CD&V) heeft hierover heel binnenkort een gesprek met de verantwoordelijken van het Voedselagentschap. "Hoewel dit niet tot onze bevoegdheid behoort, zullen we een aantal zaken proberen uit te klaren", aldus Houbaert.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek